Logo serwisu: Lifehacks.pl
Menu
  • Szkodniki
    • Zwalczanie szkodników
    • Gryzonie
    • Sposoby na myszy
    • Insekty
    • Karaluchy
    • Zwalczanie much
    • Zwalczanie mrówek
    • Prusaki
      • Sprzątanie i pranie
        • Sprzątanie
        • Sprzątanie kuchni
        • Sprzątanie łazienki
        • Mycie okien
        • Domowe sposoby
        • Czyszczenie sprzętów
        • Środki czystości
        • Pranie
        • Środki do prania
        • Pranie ubrań
        • Pranie pościeli
        • Czyszczenie pralki
        • Usuwanie plam
        • Prasowanie ubrań
          • Codzienne lifehacki
            • Czyszczenie
            • Usuwanie kamienia
            • Akcesoria do sprzątania
            • Wilgoć w domu
            • Ciekawostki
            • Praktyczne rozwiązania
            • Praktyczne porady
            • Codzienne lifehacki
              Szukaj
              • Lifehacks.pl
              • Aktualności
              • Ciekawostki
              • Idealna temperatura w lodówce

              Nie psuj jedzenia! Oto, jak prawidłowo ustawić lodówkę i zamrażarkę

              Termometr w lodówce
              Temperatura w lodówce - porady, jaka powinna być temperatura na różnych półkach w lodówce do przechowywania różnych produktów, fot. Parilov
              Opublikowano: 12.10.2025Autor: Maria PorańskaUdostępnij

              Nie ryzykuj, że jedzenie w Twojej lodówce zepsuje się zanim zdążysz je zjeść! Prawidłowa temperatura w lodówce i zamrażarce to klucz do świeżych produktów, mniejszego marnowania żywności i niższych rachunków za prąd. Sprawdź, na jakie ustawienia postawić i jak układać produkty, by zachować ich smak i wartości odżywcze jak najdłużej.

              1. Na ile stopni ustawić lodówkę?
              2. Temperatura w lodówce a ułożenie produktów
              3. Temperatura w zamrażarce - ile powinna wynosić?

              Na ile stopni ustawić lodówkę?

              Temperatura w lodówce powinna się utrzymywać na poziomie około 2-4 stopni Celsjusza. Dlaczego? Jest to temperatura optymalna dla większości produktów spożywczych. Pozwala im zachować świeżość i w dużym stopniu zmniejsza procesy gnilne, więc pleśń rozwija się wolniej.

              Prawidłowa temperatura jest ważna także dla samej lodówki. W niższej produkty zaczną się zamrażać, a nadmiar lodu nie wpływa korzystnie na trwałość tego AGD. Jeśli temperatura jest wyższa, w lodówce może pojawić się woda. Jeśli zauważysz, że ścieka po ściankach lub zbiera się na dolnej półce czy w szufladach do przechowywania warzyw i owoców, może okazać się, że temperatura w lodówce jest po prostu za wysoka. Pamiętaj także o tym, że kiedy półki są wypełnione, w chłodziarce trudno jest utrzymać stałą temperaturę – każdy produkt oddaje swoje ciepło. Dlatego przy pełnej lodówce trzeba trochę podkręcić ustawienia, a kiedy ją opróżnisz, wrócić do wcześniejszych.

              Sprawdź także: Porady i domowe sposoby: jak szybko rozmrozić lodówkę i zamrażarkę?

              Temperatura w lodówce a ułożenie produktów

              W lodówce dochodzi do zjawiska stratyfikacji termicznej, co oznacza, że temperatura wewnątrz urządzenia nie jest jednolita, lecz rozkłada się warstwami. Aby efektywnie wykorzystać tę różnicę i zapobiec niepotrzebnemu wzrostowi temperatury, należy odpowiednio układać produkty. Wyższa temperatura prowadzi do większego zużycia energii, ponieważ lodówka musi pracować intensywniej, aby schłodzić wnętrze do ustalonego poziomu.

              Najcieplejsze miejsce w lodówce to dolne szuflady. Przy temperaturze ustawionej na 4°C, w pojemnikach może być nawet 7°C, co sprawia, że to idealna strefa do przechowywania warzyw i owoców, które nie wymagają niższych temperatur. Z kolei najchłodniej jest na najniższej półce, gdzie warto układać świeże mięso i ryby, aby spowolnić proces ich psucia.

              Środkowe półki mają temperaturę zbliżoną do tej, którą ustawiłeś, więc są idealne dla produktów takich jak ser, wędliny i jajka. Sery dojrzewające, które potrzebują nieco cieplejszych warunków, można przechowywać w szufladach razem z owocami i warzywami. Zupy i resztki w pojemnikach najlepiej ustawiać również na środkowej wysokości. Dżemy, sosy, musztarda czy ketchup najlepiej trzymać na najwyższej półce lub na drzwiczkach, gdzie panuje najwyższa temperatura. Takie rozmieszczenie produktów pomaga utrzymać optymalną temperaturę w lodówce, co sprzyja dłuższej świeżości żywności.

              Sprawdź także: Co zrobić, gdy w lodówce zbiera się woda? Podpowiadamy!

              Otwarta lodówka
              Temperatura w lodówce a produkty - jaka powinna być temperatura w różnych miejscach w lodówce, fot. Andrey Popov

              Temperatura w zamrażarce - ile powinna wynosić?

              Temperatura w zamrażalniku może być ustawiana na kilku poziomach – od -6 do -24 stopni Celsjusza. Przyjmuje się, że optymalną jest temperatura -18 stopni, przede wszystkim dlatego, że nie zamraża ona głęboko, a jedynie hamuje rozwój bakterii na stałe i pozwala na przechowywanie wszystkich rodzajów produktów do 4 miesięcy. Zamrożenie w temperaturze -24 stopni Celsjusza pozwala na przechowywanie produktów do jednego roku.

              Jednakże, jeśli nie chcesz trzymać zapasów w zamrażarce tak długo, możesz ustawić niższą temperaturę. W temperaturze -6 stopni z powodzeniem przechowasz wszystko przez tydzień. Dłuższe trzymanie jedzenia w lodówce może sprawić, że zacznie się ono psuć w tej temperaturze. Dla -12 stopi ten czas jest wydłużony aż do miesiąca. Jeśli więc nie lubisz robić zapasów, temperatura w zamrażarce nie musi być wcale ekstremalnie niska.

              Zwiększenie temperatury w zamrażalniku to świetny sposób na oszczędność. Im niższa temperatura w chłodziarce lub zamrażalniku, tym więcej energii elektrycznej musi pobrać lodówka, by ją utrzymać na stałe.

              Sprawdź także: Praktyczne porady: jak założyć uniwersalny filtr węglowy do okapu?

              Czytaj także:
              • Jak przechowywać jajka poza lodówką, by dłużej zachowały świeżość – zapomniana metoda z PRL-u
              • Zimny napój bez lodówki? Ten trik działa w 2 minuty!
              • Przełożenie drzwi w lodówce? To prostsze niż myślisz – zobacz jak!
              • Masz wodę w lodówce? Zobacz, co to oznacza i jak temu zaradzić
              • Nie wiesz, jak pozbyć się smrodu z lodówki? Mamy na to patent!
              • Ten trik sprawi, że Twoja lodówka będzie lśnić jak nowa – zajmie Ci tylko 5 minut!
              • Wkładam rolkę papieru toaletowego do lodówki. To najlepszy trik!

              Lifehacks.pl
              • Grupa KB.pl - informacje
              • Kontakt
              • Reklama
              Mapa strony
              • Aktualności
              • Artykuły
              • Tagi
              • Autorzy
              Inne serwisy Grupy KB.pl
              • KB.pl
              • Fajny Ogród
              • Fajny Zwierzak
              • Ania radzi
              • Kroniki Dziejów
              • Fajne Gotowanie
              • Spokojnie o ciąży
              Informacje prawne
              • Regulamin
              • Polityka prywatnosci i cookies
              • Regulamin DSA
              • Zaufani partnerzy
              © -2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.