Jak przechowywać jajka poza lodówką, by dłużej zachowały świeżość – zapomniana metoda z PRL-u

W czasach, gdy lodówka nie była jeszcze oczywistym elementem wyposażenia każdej kuchni, ludzie całkiem dobrze radzili sobie z przechowywaniem żywności w inny sposób. Jednym z takich produktów są jajka, które dziś na ogół przechowujemy w lodówce. Okazuje się, że istnieje kilka prostych zasad z czasów PRL, które umożliwiają przechowywanie jajek w innych, mniej oczywistych miejscach.
- Trik na przechowywanie jajek poza lodówką
- Jak długo można przechowywać jajka poza lodówką?
- Jakie korzyści przynosi przechowywanie jajek poza lodówką?
Trik na przechowywanie jajek poza lodówką
Przechowywanie jajek poza lodówką jest banalnie proste. W końcu nie bez powodu, jajka dostępne w sprzedaży sklepowej nie stoją w lodówkach, a na typowych półkach sprzedażowych. Podczas przechowywania wystarczy zastosować kilka podstawowych zasad.
Po pierwsze, jajka powinny znajdować się w miejscu zabezpieczonym przed działaniem promieni słonecznych. Najlepiej przechowywać je w papierowych wytłoczkach, które dodatkowo pochłaniają wilgoć i zabezpieczają jajka przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Po drugie, wybieramy odpowiednie miejsce do przechowywania. Najlepiej sprawdzi się najchłodniejsze miejsce w domu. Na ogół jest to spiżarnia, piwnica lub weranda. Temperatura panująca w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza. Jajka najlepiej umieścić w zamykanej szafce i od czasu do czasu kontrolować ich stan, pamiętając o terminach przydatności.
Trwałość jajek możemy przedłużyć w bardzo prosty sposób, który pamięta czasy PRL-u. Wystarczy wykorzystać właściwości soli. Do przechowywania jajek potrzebujemy dużego słoika. Na jego dnie wysypujemy cienką warstwę soli, a następnie układamy warstwę jajek i ponownie zasypujemy. Jajka układamy tak, by się ze sobą nie stykały. Całość zasypujemy solą i zamykamy słoik. Następnie odkładamy go chłodnego i ciemnego miejsca. W ten sposób wydłużymy trwałość jajek nawet o kilka miesięcy. Niektóre stare patenty można też zastosować w przypadku czosnku. Sprawdź ten patent na przechowywanie czosnku, który będzie długo utrzymywał swój aromat.
Jak długo można przechowywać jajka poza lodówką?
Czas przechowywania jajek jest ściśle związany z temperaturą, która panuje w ich otoczeniu. Niska temperatura w lodówce sprzyja dłuższej świeżości jajek. Jeśli w lodówce mamy temperaturę pomiędzy 2 – 6 stopni Celsjusza, możemy śmiało przechowywać jajka nawet przez miesiąc. Tutaj znajdziesz informacje o ustawieniu idealnej temperatury w lodówce.
Długość przechowywania maleje wraz ze wzrostem temperatury. Dlatego warto kontrolować temperaturę w pomieszczeniach, w których przechowujemy jajka. Najkorzystniej byłoby, gdyby temperatura nigdy nie przekraczała 20 stopni Celsjusza. W tym przypadku, czas przechowywania jajek będzie wynosił około 2 do 3 tygodni. W przypadku wyższych temperatur, maksymalny czas przechowywania skraca się do około 1 tygodnia.

Jakie korzyści przynosi przechowywanie jajek poza lodówką?
Coraz więcej osób z entuzjazmem podchodzi do pomysłu trzymania jajek poza lodówką. Jest to związane z kilkoma bardzo ważnymi aspektami praktycznymi. Po pierwsze, nie ograniczamy powierzchni użytkowej w lodówce, co stanowi ważny atut w przypadku wielu niewielkich urządzeń.
Trzymanie jajek w szafce pozwala też na utrzymanie higieny w lodówce. Rozwiązanie sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku jaj sprzedawanych na targach i bazarach. Jajka mogą nosić na sobie drobne zabrudzenia i bakterie, dlatego trzymanie ich poza lodówką jest praktycznym pomysłem.
Kolejna istotna korzyść to walory smakowe i łatwość przygotowania posiłków. Jajka trzymane w lodówce są bardzo zimne. Zdaniem niektórych kucharzy, przekłada się to na smak jajecznicy. Co więcej, zimne jajka nie nadają się do szybkiego gotowania, bowiem mają tendencję do pękania. Pod tym względem znacznie lepiej poradzą sobie jajka, które przechowywaliśmy w temperaturze pokojowej.