Babcia używała tego do czyszczenia kuchni – efekt powala!

Agresywne środki czyszczące nie są korzystne dla naszego zdrowia i środowiska naturalnego. Zauważa to coraz więcej osób, które zaczynają sięgać po naturalne, dawne sposoby. Okazuje się, że nasze babcie znały wiele bardzo skutecznych i naturalnych trików. Jednym z nich jest nieoczywisty, domowy środek do czyszczenia kuchni. Efekt potrafi mocno zaskoczyć.
- Ocet jabłkowy i jeden nietypowy dodatek. Działają lepiej niż nowoczesne detergenty
- Babcina pasta czyszcząca – jak ją przygotować?
- Jak czyścić kuchnie babciną pastą z octu i popiołu?
Ocet jabłkowy i jeden nietypowy dodatek. Działają lepiej niż nowoczesne detergenty
Nasze babcie nie miały dostępu do nowoczesnych preparatów czyszczących. Jednak starsze pokolenie było bardzo pomysłowe i dobrze znało wiele zapomnianych dziś, skutecznych patentów. Jednym z nich był w pełni ekologiczny proszek czyszczący, który wykonywało się z połączenia, octu jabłkowego i popiołu drzewnego.
Nasz ostatni, nieco nieoczywisty składnik zawiera węglan potasu. Jest to związek, który idealnie radzi sobie z rozpuszczaniem różnego typu osadu i tłuszczu. Zmieszany w odpowiednich proporcjach z octem jabłkowym, tworzy gęstą, gotową do użycia pastę.
Babcina pasta z octu jabłkowego i popiołu drzewnego nie stanowi żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia, nie powoduje alergii, a jednocześnie wykazuje silne właściwości czyszczące. Babcie stosowały je do czyszczenia tłustych osadów na kuchennych kafelkach. Pasta świetnie sprawdzała się też do czyszczenia przypalonych garnków oraz blach do pieczenia. Obecnie możemy nią też wyczyścić zabrudzone zlewy, a nawet ciemniejsze fugi. Tutaj znajdziesz patent na czyszczenie kuchenki gazowej.
Babcina pasta czyszcząca – jak ją przygotować?
Mieszanina jest bardzo prosta i możemy ja przygotowywać zawsze wtedy, gdy będzie niezbędna. Nie potrzeba do tego żadnych nietypowych i trudnodostępnych składników. Wystarczą dwie łyżki drobnego popiołu drzewnego i dwie łyżki octu jabłkowego.
Najlepiej sprawdza się popiół z drewna liściastego. Możemy go pozyskać z domowych kominków lub tradycyjnego, zasypowego kotła grzewczego. Ważne jest jedynie to, aby popiół nie zawierał żadnych dodatków.
Oba składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, tworząc lekko musującą pastę czyszczącą. Jeśli przeszkadza nam zapach octu jabłkowego, możemy go zamaskować kilkoma kroplami naturalnego olejku eterycznego o dowolnym zapachu. Przed czyszczeniem kuchni, warto jeszcze założyć rękawiczki ochronne i przygotować ściereczkę.

Jak czyścić kuchnie babciną pastą z octu i popiołu?
Wykorzystanie pasty czyszczącej jest tak samo proste, jak jej przygotowanie. Wykonaną mieszaninę należy nałożyć na zabrudzoną powierzchnię i lekko rozsmarować. Następnie warto odczekać około 10 minut. W tym czasie zabrudzenia powinny się lekko rozpuścić.
Po upływie 10 minut należy przetrzeć zabrudzoną powierzchnię ściereczką. W przypadku garnków, możemy zastosować specjalną szczotkę do szorowania. W ten sposób usuniemy zaschnięte lub przypalone resztki i inne uporczywe zabrudzenia.
W ostatnim kroku dokładnie usuwamy pastę z czyszczonej powierzchni. Mieszanka daje się łatwo zmyć. Wystarczy ją spłukać z powierzchni garnków i blach bądź wytrzeć mokrą, czystą ściereczką z innych powierzchni. Na koniec możemy jeszcze osuszyć powierzchnie papierowym ręcznikiem lub ścieką kuchenną. W ten sposób zapobiegniemy powstawaniu nieestetycznych zacieków. A może zainteresuje Cię też ten artykuł, jak odetkać zatkany zlew w kuchni?