Ma wiele zastosowań i pięknie wygląda. Pod warunkiem, że właściwie ją wysuszysz

Lawenda to jedna z najczęściej uprawianych roślin ozdobnych w przydomowych ogródkach – wszystko za sprawą jej wyjątkowego zapachu i wszechstronnego zastosowania. Suszona lawenda świetnie sprawdza się nie tylko jako dekoracyjny bukiecik, ale też jako dodatek do saszetek zapachowych, kosmetyków czy domowych środków czystości. Kiedy najlepiej ją ścinać i jak rozpoznać odpowiedni moment zbioru? Podpowiadamy, jak prawidłowo suszyć lawendę!
- Kiedy zrywać lawendę do suszenia?
- Suszenie lawendy krok po kroku
- Jak rozpoznać, że lawenda nadaje się do zbioru?
- Jak suszyć lawendę?
Kiedy zrywać lawendę do suszenia?
Lawenda to cenna roślina ogrodowa, uprawiana nie tylko dla ozdobnych bukietów. Jej susz można wykorzystać w domowych saszetkach zapachowych, które wypełnią wnętrze pięknym aromatem, a także w kosmetykach i środkach naturalnej pielęgnacji. Aby uzyskać najlepszy efekt, lawendę warto ścinać w momencie, gdy pierwsze pąki zaczynają się rozwijać i pojawia się kolor kwiatostanów. Do cięcia najlepiej używać ostrego sekatora.
Czym różni się przycinanie lawendy od jej ścinania? Przycinanie to coroczny zabieg pielęgnacyjny, który wpływa na zdrowie rośliny, jej kształt i intensywność kwitnienia. W przeciwieństwie do ścinania całych pędów do suszenia, przycinanie wykonuje się, aby pobudzić lawendę do wzrostu i zagęszczania. Najlepsze terminy przycinania to:
Wczesna wiosna – od połowy marca do początku kwietnia, najlepiej w ciepły, słoneczny dzień. Usuwamy wtedy zmarznięte i uszkodzone pędy, by poprawić pokrój krzewu.
Lato – między lipcem a wrześniem, w czasie kwitnienia. Przycinamy przekwitające kwiatostany, by zachęcić roślinę do ponownego kwitnienia.
Wczesna jesień – ścinamy roślinę w ciepły, pochmurny dzień, bez deszczu. Zabieg wykonujemy nie później niż w pierwszej połowie września, aby nowe przyrosty zdążyły zdrewnieć przed pierwszymi przymrozkami.
Regularne przycinanie i umiejętne zbieranie kwiatów sprawią, że lawenda będzie zdrowa, obficie kwitnąca i pięknie pachnąca przez cały sezon.
Sprawdź także: Ten produkt w kuchni wzbudza kontrowersje. Jak powinno się go używać?
Suszenie lawendy krok po kroku
Zanim zaczniesz zbierać ususzoną roślinę na bukieciki z lawendy musisz wiedzieć po czym poznać, że jest faktycznie wysuszona! Otóż, zauważyć możesz to głównie po kwiatkach, jakie łatwo dają się wtedy odrywać od łodygi. Jeżeli lawenda będzie miała świetne warunki, to proces suszenia będzie trwał około jednego tygodnia. Pamiętaj, aby tego pilnować! Jeżeli lawenda nie będzie bowiem dobrze dosuszona, pojawi się na niej pleśń i bukiet nie nada się zupełnie do niczego.

O przebiegu suszenia nie decyduje jednak sama jakość lawendy i terenu wokół, ale i pora zbierania. Kiedy ścinać lawendę do suszenia? Otóż, najlepiej krótko przed całkowitym rozwinięciem się kwiatów. To bowiem moment, kiedy roślina produkuje najwięcej olejków eterycznych podczas całego roku. Niektóre małe kwiatki są rozwinięte, natomiast reszta jeszcze jest zamknięta. Idealną porą dnia będzie z kolei południe, ponieważ wtedy zawartość olejków jest najwyższa i poranna rosa już wyschnie.
Pamiętaj, żeby kwiaty nie były wilgotne po zbieraniu. Nie zwlekaj też ze zbieraniem lawendy – inaczej roślina utraci swoje wartościowe składniki! W dodatku, kwiaty mogą wtedy szybciej opaść i całkiem stracić barwę! Do czego możesz wykorzystać suszoną lawendę? Na przykład do odstraszania muszek owocówek.
Jak rozpoznać, że lawenda nadaje się do zbioru?
Jeśli zależy Ci na idealnym momencie zbioru lawendy, warto poznać nieco więcej o budowie tej rośliny i jej cyklu rozwoju. Każdy kwiat lawendy zbudowany jest z kielicha, który pojawia się jako pierwszy, oraz korony, czyli płatków, które rozwijają się później. To właśnie obserwacja tych elementów podpowie, kiedy najlepiej zebrać lawendę.
Na początku wyrastają kielichy – początkowo mają barwę zbliżoną do łodyżki, z czasem nabierają charakterystycznego fioletowego koloru.
Później otwierają się pierwsze korony, zwykle jedna lub dwie. Kiedy pierwsza zaczyna więdnąć, zaczynają się rozwijać kolejne.
W końcu, gdy korony opadną, na łodydze pozostają wyłącznie szarofioletowe kielichy, a roślina rozpoczyna proces tworzenia nasion.

Jeśli planujesz zrobić suchy bukiet, najlepiej ścinać lawendę, gdy kielichy są już fioletowe i mocno nabrzmiałe, ale zanim rozwiną się korony. Natomiast do świeżych bukietów czy zapachowych saszetek najlepszym momentem zbioru jest chwila, gdy pierwsze korony się otwierają – aż do momentu, gdy zaczynają więdnąć. To wtedy lawenda zachowuje najwięcej aromatu.
Sprawdź także: Jest niezbędna przy niemal każdym wypieku. Zrobisz ją łatwo z kilku składników
Jak suszyć lawendę?
Najlepiej tuż po ścięciu lawendy uformować z niej niewielkie pęczki. Zwiąż je gumką recepturką i zawieś kwiatami w dół, tak aby poszczególne bukiety nie dotykały się nawzajem – to zapewni im odpowiednią cyrkulację powietrza. Możesz wykorzystać spinacze do papieru i przypiąć je do rozciągniętego sznurka. Pamiętaj, że podczas suszenia łodygi się kurczą, dlatego mocuj je solidnie, by nie wysunęły się z wiązki. Pod wieszanymi bukietami rozłóż papier, by łatwo zebrać osypujące się kwiatki.
Lawendę najlepiej suszyć w sposób naturalny – w suchym, zacienionym i dobrze wentylowanym miejscu, jak np. altana, szopa czy dachowy stryszek. Unikaj suszenia na słońcu, ponieważ promienie mogą pozbawić ją koloru i intensywnego aromatu. Jeśli nie masz miejsca do zawieszenia, możesz rozłożyć lawendowe pędy luzem na stole – ważne, by miejsce było przewiewne i z dala od bezpośredniego światła. Przy zbieraniu zasuszonego materiału działaj ostrożnie, by nie pokruszyć delikatnych kwiatów.
Sprawdź także: Chcesz samodzielnie zrobić ten smakołyk? Zobacz, jaki garnek wybrać