Nie musisz mieć drogiego Thermomixa, żeby gotować zdrowo. Wystarczy ten produkt

Gotowanie na parze zyskuje coraz więcej zwolenników – to efekt rosnącej popularności zdrowego stylu życia. Garnek do gotowania na parze staje się nieodzownym elementem nowoczesnej kuchni. Pojawia się jednak kluczowe pytanie – jaki model wybrać? W sklepach znajdziemy wiele wersji, różniących się materiałem, wielkością i funkcjonalnością. Jak znaleźć najlepszy garnek, by gotowanie było wygodne i skuteczne? Sprawdź, co warto wiedzieć i jak oceniają je użytkownicy!
Z tego artykułu dowiesz się:
Zalety gotowania na parze
W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie kuchnię bez garnków do gotowania na parze – nowoczesne wersje tych naczyń coraz częściej pojawiają się w czołówce rankingów, nierzadko zastępując klasyczne parowary. Te ostatnie wciąż jednak mają wielu zwolenników (dobrym przykładem jest ceniony Tefal VC140131, kosztujący około 130 zł), a nowoczesne garnki parowe wyróżniają się łatwą obsługą i wieloma praktycznymi funkcjami, w tym m.in. mechanizmem bezpieczeństwa.
Szklana pokrywa naczynia pozwala kontrolować przebieg gotowania bez konieczności jej zdejmowania. Co więcej, dania przyrządzane w ten sposób są znacznie zdrowsze niż te smażone. Nowoczesne modele są kompatybilne z większością płyt indukcyjnych, umożliwiając przygotowanie lekkich i niskokalorycznych potraw – co docenią zwłaszcza osoby będące na diecie! Gotowanie bez tłuszczu pomaga utrzymać zdrową i dobrze zbilansowaną dietę. Nie da się ukryć – garnek do gotowania na parze to strzał w dziesiątkę!
Sprawdź także: To popularny problem z włosami. Na szczęście działają domowe sposoby!
Dlaczego warto kupić garnek do gotowania na parze?
Jest wiele przyczyn, dlaczego koniecznie trzeba mieć garczek na parę w swoim domu – i to niezależnie od modelu. Oto podstawowe z nich:
- Garnek do gotowania na parze zapobiega utracie cennych składników odżywczych.
- Przygotujesz dzięki niemu posiłek w krótkim czasie – bez zmiany barwy, minerałów, smaku lub witamin ginących już chociażby w procesie smażenia.
- Gotowanie na parze pozwala uniknąć kontaktu produktów z wodą, więc składniki mineralne się nie wytracają.
- Gotowanie na parze sprzyja walczącym z otyłością czy cholesterolem – co potwierdzają opinie wielu urządzeń, m.in. Tefal, Ambition czy garnków z… Ikea.
- Nie trzeba solić gotowanych warzyw (np. ziemniaków), ponieważ para wydobywa z nich sód.
- Garnek do gotowania na parze skraca czas gotowania do nawet 70 % – w trakcie procesu gotowania temperatura może bowiem osiągnąć ok. 120 st. C! Tak więc zyskujesz możliwość przyrządzenia pysznego dania w dosłownie… kilka minut.
- Do gotowania doskonale posłuży zarówno kuchenka gazowa, jak i np. indukcja. Możesz na nich przyrządzić mięso, kaszę, ryż, warzywa bądź ryby.

Jak wybrać garnek do gotowania na parze?
Na rynku dostępne są cztery podstawowe typy garnków przeznaczonych do gotowania na parze. Klasyfikacja ta opiera się przede wszystkim na rodzaju materiału, z którego zostały wykonane:
stal nierdzewna – to naczynia raczej cienkościenne, ale uznawane za jedne z najtrwalszych i najpraktyczniejszych. Wszystko dzięki ich odporności na uszkodzenia oraz zdolności do długiego utrzymywania ciepła. Garnki te nie chłoną zapachów, nie przypalają się i są odporne na zarysowania. Dobrym rozwiązaniem jest również wkład do parowania ze stali nierdzewnej (np. Stabil z oferty Ikea, cena ok. 30 zł), który pasuje do garnków o pojemności 4–5 litrów.
ceramika – naczynia te są cięższe, ale świetnie pasują do stylu klasycznych kuchni. Wymagają jednak delikatnego użytkowania – mogą ulec deformacji przy upadku. Modele ceramiczne bardzo dobrze sprawdzają się na płytach indukcyjnych. W rankingach użytkowników wysoko oceniane są produkty firmy Ambition – np. Kenya o średnicy 20 cm z dołączonym sitkiem (ok. 200 zł).
szkło – prezentuje się nowocześnie i elegancko, choć nie każda kuchnia będzie odpowiednim miejscem dla takich naczyń. Ich odporność na uszkodzenia jest niższa niż w przypadku stali czy ceramiki. Szklane garnki sprzyjają zdrowemu gotowaniu – nie reagują chemicznie z żywnością, co czyni je bezpiecznym wyborem.
emalia – przystępne cenowo i dostępne w różnych wersjach kolorystycznych. Niestety, emaliowana powłoka łatwo się uszkadza, a ryzyko przypalenia potraw w takich garnkach jest spore.

Sprawdź także: Najbardziej dokuczliwe owady w odwrocie! Te metody zawsze działają
Na co zwrócić uwagę, kupując garnek do gotowania na parze
Pamiętaj, że naczynie tego typu powinno składać się głównie z trzech elementów:
- garnka,
- sitka (tu umieścisz żywność),
- pokrywki.
Jeżeli chcesz, aby garnek posłużył jak najdłużej, najbardziej rozsądną opcją będzie stal nierdzewna. Mało tego, naczynie musi mieć też odpowiedni rozmiar – gotowanie na parze wymaga garnka wysokiego i dość pojemnego. Dzięki temu można gotować kilka dań naraz. Możesz na początku zdecydować się jedynie na jeden, duży. Z czasem, o ile gotowanie na parze stanie się jednym z ulubionych sposobów obróbki termicznej, możesz uzupełnić garnek o inne elementy zestawu. Pamiętaj, że potrawy przygotowane na parze są niezwykle zdrowe, a więc warto zdecydować się na taki garnek. Kto wie, może dzięki niemu szybko przekonasz się do zdrowego i zarazem smacznego trybu życia?
Sprawdź także: Taka woda niszczy sprzęty. W ten sposób możesz temu zapobiec