Brak papieru do pieczenia? Nie panikuj! Tym możesz go zastąpić

Papier do pieczenia to jedno z kuchennych akcesoriów, które znajduje zastosowanie niemal każdego dnia. Chroni potrawy w czasie pieczenia i sprawia, że nie przywierają do blachy. Zdarza się jednak, że akurat go zabraknie. Co wtedy zrobić i jak poradzić sobie bez niego? Na szczęście istnieje kilka skutecznych zamienników, które mogą go zastąpić. Jakich? Sprawdź nasze propozycje!
- Jakie zastowanie ma papier do pieczenia?
- Folia do pieczenia lub mata silikonowa zamiast papieru
- Czy folia aluminiowa nadaje się do piekarnika?
- Czym wyłożyć blachę do pieczenia ciast?
- Czym jeszcze można zastąpić papier do pieczenia?
Jakie zastowanie ma papier do pieczenia?
Ten produkt znany jest z wysokiej gęstości i powłoki, która zapobiega przywieraniu – najczęściej silikonowej lub tłuszczowej. Dzięki starannemu procesowi produkcji, który obejmuje m.in. prasowanie arkuszy i kąpiele kwasowe, papier zyskuje odporność na bardzo wysokie temperatury – zwykle aż do 230°C. To sprawia, że doskonale sprawdza się w piekarniku.
Papierem wykłada się najczęściej formy aluminiowe, tortownice oraz keksówki, co pozwala zachować pierwotny kształt wypieku i ułatwia jego wyjęcie. Jego zaletą jest szeroka dostępność – można go kupić praktycznie wszędzie. Wadą natomiast to, że nie nadaje się do wielokrotnego użycia i nie jest zbyt wydajny. Z tego względu coraz więcej osób sięga po bardziej przyjazne dla środowiska alternatywy. Jak więc przygotować formę do pieczenia ciasta, by było bezpiecznie i skutecznie?
Folia do pieczenia lub mata silikonowa zamiast papieru
Jeżeli nie masz pod ręką papieru do pieczenia, z powodzeniem zastąpić może go folia do pieczenia albo silikonowa mata. Możesz używać ich nawet przy wysokiej temperaturze przygotowywanego dania. Folia i mata są nawet nieco bardziej skuteczne od papieru do pieczenia, ponieważ potrafią zatrzymywać ciepło i używać możesz ich wiele razy! Przez to cena jest nieco wyższa niż papier do pieczenia – jednak, ta kwota bardzo szybko się zwraca.

Folia do pieczenia wyróżnia się właściwościami elastycznymi, a także jest odporna na wysokie temperatury w piekarniku. Dzięki temu możesz spokojnie piec w niej bułki bądź ciasteczka – powierzchnia folii się nie klei. Pamiętaj jednak, że silikonowych mat nie wolno używać do przechowywania produktów żywnościowych. Postaraj się też kupić kilka rozmiarów akcesoriów, aby móc dopasować je do każdej blaszki.
Sprawdź także: Mało kto stosuje ten sposób pasteryzacji słoików. Jest wygodniejszy niż gotowanie
Czy folia aluminiowa nadaje się do piekarnika?
Nie wiesz, czym możesz zastąpić papier do pieczenia? Świetnym rozwiązaniem będzie folia aluminiowa, popularnie nazywana sreberkiem lub złotkiem. Doskonale sprawdza się podczas pieczenia chrupiących dań, ponieważ jest odporna na działanie wysokich temperatur. Dzięki temu nadaje się do wykładania zarówno blach, jak i patelni przeznaczonych do piekarnika, co dodatkowo ułatwia sprzątanie po gotowaniu.
Warto jednak pamiętać, że folia nie ma właściwości zapobiegających przywieraniu. Oznacza to, że jedzenie może się do niej lekko kleić. Aby temu zapobiec, wystarczy delikatnie posmarować powierzchnię folii odrobiną oleju – to prosty sposób na czyste naczynie i udane pieczenie.

Czym wyłożyć blachę do pieczenia ciast?
Jeśli nie masz pod ręką folii aluminiowej ani papieru do pieczenia, doskonałym rozwiązaniem będzie po prostu natłuszczenie formy. Możesz użyć do tego masła, oleju lub specjalnego sprayu tłuszczowego. Choć to metoda znana od dawna, nie zawsze będzie idealna – niektóre wypieki mogą się zbyt mocno przypiec od spodu, ponieważ tłuszcz szybciej się nagrzewa niż ciasto i wpływa na jego smak.
Warto sięgać po tłuszcze roślinne, które mają delikatniejszy zapach niż tłuszcze zwierzęce – dzięki temu nie zdominują aromatu potrawy.
Dobrym i sprawdzonym trikiem, znanym już naszym babciom, jest też użycie bułki tartej. Zapobiega ona przywieraniu i nadaje ciastu interesującą strukturę. Wystarczy posmarować formę cienką warstwą tłuszczu, a następnie równomiernie oprószyć ją bułką tartą. Warstwa powinna być cienka, ale dobrze pokrywająca powierzchnię. Zamiast bułki tartej możesz także sięgnąć po kaszkę manną lub drobne płatki jęczmienne.
Sprawdź także: Uwielbiasz zbierać grzyby? Wystarczy piekarnik, by przechować je na zimę
Czym jeszcze można zastąpić papier do pieczenia?
Jeżeli nie posiadasz żadnych z powyżej wymienionych produktów, możesz użyć również akcesoriów takich, jak;
- foremki silikonowe – stosowane coraz chętniej ze względu na to, że są łatwe w użyciu i estetycznie wykonane, a także wielorazowego użytku. Poza tym, silikon dobrze znosi wysoką temperaturę, nie zmienia kształtu i nie wymaga smarowania go tłuszczami. Pamiętaj przy tym, że im twardsze będą foremki silikonowe, tym dłużej posłużą. To samo dotyczy mat silikonowych, o jakich wspominaliśmy już wcześniej. Warto wydać trochę więcej pieniędzy, by zyskać porządny i wytrzymały produkt na wiele lat.
- papier śniadaniowy – jeżeli posmarujesz papier śniadaniowy masłem i wyłożysz go w blaszce, zadziała on podobnie jak papier do pieczenia.
- opakowanie po margarynie – wystarczy położyć na foremkę zużyte opakowanie po margarynie i gotowe!
- papier pergaminowy – podobnie, jak papier śniadaniowy, należy wyłożyć nim blaszkę. Następnie, posmaruj papier pergaminowy olejem, za pomocą małego pędzelka.
Nie kładź na blaszkę produktów, jakie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury w piekarniku! Jeżeli bowiem zdecydujesz się na taki, możesz stworzyć realne zagrożenie w postaci… pożaru! Warto więc korzystać tylko ze sprawdzonych, alternatywnych metod, jak wymienionych powyżej. Przy używaniu ognia nie warto kombinować! Grozi to bowiem uszczerbkiem nie tylko na zdrowiu domowników, ale i życiu rodziny oraz innych mieszkańców!
Sprawdź także: Sałatka lub pizza z ananasem? Zobacz, jak sprytnie i szybko obrać ten owoc