Logo serwisu: Lifehacks.pl
Menu
  • Szkodniki
    • Zwalczanie szkodników
    • Gryzonie
    • Sposoby na myszy
    • Insekty
    • Karaluchy
    • Zwalczanie much
    • Zwalczanie mrówek
    • Prusaki
      • Sprzątanie i pranie
        • Sprzątanie
        • Sprzątanie kuchni
        • Sprzątanie łazienki
        • Mycie okien
        • Domowe sposoby
        • Czyszczenie sprzętów
        • Środki czystości
        • Pranie
        • Środki do prania
        • Pranie ubrań
        • Pranie pościeli
        • Czyszczenie pralki
        • Usuwanie plam
        • Prasowanie ubrań
          • Codzienne lifehacki
            • Czyszczenie
            • Usuwanie kamienia
            • Akcesoria do sprzątania
            • Wilgoć w domu
            • Ciekawostki
            • Praktyczne rozwiązania
            • Praktyczne porady
            • Codzienne lifehacki
              Szukaj
              • Lifehacks.pl
              • Codzienne lifehacki
              • Jak mrozić truskawki?

              Koniec ze zbitą bryłą owoców! Tak najlepiej mrozić truskawki

              Mrożenie truskawek
              Wybierz dojrzałe i zdrowe truskawki, usuń szypułki i dokładnie je opłucz, fot. qwartm
              Opublikowano: 10.07.2025Autor: Kaja BudzyńskaUdostępnij

              Mrożenie to jedna z najłagodniejszych metod konserwacji owoców i warzyw – pozwala zachować witaminę C oraz wiele cennych składników odżywczych. W przypadku truskawek i innych delikatnych owoców warto jednak zachować ostrożność i stosować się do kilku podstawowych zasad. Zbyt niska temperatura może uszkodzić strukturę miąższu, przez co owoce stają się miękkie, tracą kolor, kształt i smak. W tym poradniku podpowiemy, jak prawidłowo mrozić truskawki, by zachowały swoją świeżość i walory smakowe.

              1. Mrożenie owoców na zimę
              2. Jak właściwie mrozić truskawki?
              3. Jak mrozić pierogi z truskawkami i inne przetwory?

              Mrożenie owoców na zimę

              Zanim zabierzemy się za mrożenie owoców na zimę, warto poznać specyfikę każdego z nich – różne gatunki reagują inaczej na niskie temperatury. Jabłka, porzeczki czy maliny mają odmienną strukturę, dlatego sposób ich przygotowania do mrożenia także powinien być różny. Oprócz zamrażania całych owoców, dobrze sprawdzają się również domowe triki i przepisy, które pomagają zachować smak oraz trwałość mrożonek.

              Podczas pierwszego podejścia do mrożenia owoców często pojawiają się pytania: czy dodawać cukier, czy lepiej pozostawić owoce bez dodatków? Czy truskawki zamrażać w całości, a może przygotować z nich mus? A co z czereśniami – skoro mrozimy wiśnie, to czy czereśnie też się nadają? W przypadku truskawek sprawa jest dość prosta – najlepiej mrozić je w całości, podobnie jak inne drobne owoce. Zmiksowane truskawki z bananami świetnie sprawdzą się w roli sorbetu na letnie dni, ale zimą to właśnie całe owoce cieszą się większą popularnością – idealne do kompotów, dekoracji tortów czy podania z bitą śmietaną.

              Choć mrożone truskawki nie zachowają wyglądu świeżych owoców, przy odpowiednim przygotowaniu nadal będą dobrze prezentować się w deserach. Rozmrożone mogą być mniej jędrne i puszczać sok, jednak wciąż można je z powodzeniem wykorzystać – zarówno jako musy, jak i dekorację w galaretce czy na cieście. W dalszej części podpowiadamy, jak mrozić truskawki, by jak najlepiej zachować ich smak, kolor i urok lata.

              Sprawdź także: Banalny trik na obranie tego owocu. Niepotrzebnie męczysz się nożem

              Mrożenie truskawek na zimę
              Po wstępnym zamrożeniu przełóż owoce do woreczków lub pojemników i dokładnie zamknij fot. qwartm

              Jak właściwie mrozić truskawki?

              Mrożenie można podzielić na trzy etapy. Jest to wybór właściwych owoców, odpowiednia obróbka i właściwy sposób mrożenia. Pamiętając o czynnościach w poszczególnych etapach łatwiej ogarniemy cały proces. Oto opis jak mrozić truskawki krok po kroku:

              • Wybór owoców – do zamrażania truskawek powinniśmy wybierać zawsze dojrzałe, całe, zdrowe owoce. Najlepiej, jeżeli możemy je przynieść z własnego ogródka. Jednak kupione też się nadadzą. Przypilnujmy tylko, żeby były ładne i jędrne.
              • Obróbka – truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i zostawiamy do wysuszenia. Płukanie przed usunięciem szypułek sprawia, że po ich usunięciu woda nie dostaje się do środka. Truskawki są wtedy bardziej zwarte po rozmrożeniu.
              • Mrożenie – niewielkie grupki wysuszonych owoców najpierw przemrażamy przez kilka godzin na tackach. Powinny być ułożone oddzielnie, żeby się nie posklejały. Dopiero potem wrzucamy do woreczków lub pudełek i wkładamy do zamrażarki.

              Najlepiej mrozić truskawki w temperaturze -18 stopni lub niższej. Zwłaszcza jeżeli chcemy, żeby zachowały kształt i były alternatywą świeżych owoców na zimę. Niestety nawet najlepiej zamrożone nie mają takich walorów dekoracyjnych jak świeże. Z tym trzeba poczekać do lata.

              Tak przygotowane truskawki można po wyjęciu z zamrażarki przyrządzać na różne sposoby. Możemy korzystać z przepisów na pierogi z truskawkami (nawet jeśli w przepisie są świeże). Warto robić je z cukrem, bo po rozmrożeniu truskawki mogą być kwaśniejsze niż po zerwaniu z krzaka. Poplamiłeś się podczas mrożenia owoców?

              Sprawdź także: To najlepszy sposób na przedłużenie świeżości jedzenia. Nic więcej się nie zmarnuje

              Jak mrozić pierogi z truskawkami i inne przetwory?

              Warto znać nie tylko podstawy mrożenia całych truskawek, ale także sposoby na przygotowanie z nich smacznych mrożonek w formie przetworów. Jeśli zależy nam na gotowych składnikach do deserów czy dań, świetnym pomysłem będzie zamrożenie musu truskawkowego. Do zmiksowanych owoców warto dodać odrobinę cukru – zazwyczaj przyjmuje się proporcję 1/10 masy truskawek, czyli 50 g cukru na 500 g owoców.

              Zamrożone truskawki w pojemniku
              Przed zamrożeniem osusz truskawki i ułóż je pojedynczo na tacy, by się nie posklejały fot. Yana Mirta

              Taki mus z cukrem nadaje się do spożycia zaraz po rozmrożeniu. Niektórzy dodają także kilka kropel soku z cytryny, zwłaszcza jeśli owoce są mniej słodkie, choć przy bardzo dojrzałych truskawkach nie jest to konieczne. Dodatkowy aromat można uzyskać, dodając cukier waniliowy, a jeśli zależy nam na konsystencji zbliżonej do lodów – warto dodać śmietankę. Dzięki niej mus staje się delikatniejszy i kremowy, idealny jako deser.

              Na zimowe dni warto też przygotować mrożone pierogi z truskawkami. Aby je dobrze zamrozić, należy najpierw lekko je podgotować (blanszować) przez około 30 sekund. Po wystudzeniu pierogi układamy pojedynczo na posypanej mąką i lekko natłuszczonej tacy, by nie skleiły się w zamrażarce. Po kilku godzinach można je przesypać do pojemnika. Jak widać, mrożenie truskawek i przetworów to świetny sposób na zatrzymanie smaku lata i oszczędność czasu w ciągu roku.

              Sprawdź także: Jego właściwości zdrowotne są nieocenione! Zrobisz go w domu za grosze

              Czytaj także:
              • Nie popełniaj błędów przy mrożeniu grzybów. Dzięki tym sposobom zachowają świeżość
              • Jak mrozić pierogi - porady i praktyczne wskazówki
              • Jak rozmrozić mięso od razu po wyjęciu z zamrażarki? Z tymi sposobami zrobisz to szybko

              Lifehacks.pl
              • Grupa KB.pl - informacje
              • Kontakt
              • Reklama
              Mapa strony
              • Aktualności
              • Artykuły
              • Tagi
              • Autorzy
              Inne serwisy Grupy KB.pl
              • KB.pl
              • Fajny Ogród
              • Fajny Zwierzak
              • Ania radzi
              • Kroniki Dziejów
              • Fajne Gotowanie
              • Spokojnie o ciąży
              Informacje prawne
              • Regulamin
              • Polityka prywatnosci i cookies
              • Regulamin DSA
              • Zaufani partnerzy
              © -2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.