Sałatka lub pizza z ananasem? Zobacz, jak sprytnie i szybko obrać ten owoc

Masz świeżego ananasa i nie wiesz, jak się za niego zabrać? A może chcesz efektownie podać go na stół podczas spotkania z gośćmi? Zastanawiasz się, jak prawidłowo obrać i pokroić ananasa, by stał się apetycznym dodatkiem do serwowanych przekąsek? Poznaj proste triki, dzięki którym bez trudu poradzisz sobie z przygotowaniem tego egzotycznego owocu!
Jak obrać ananasa?
Zastanawiasz się, jak efektownie pokroić ananasa, by podać go na stół? Istnieje kilka prostych sposobów, które ułatwią to zadanie. Świeżego ananasa kupisz już za ok. 10 zł, szczególnie zimą, gdy jego cena bywa niższa niż w sezonie letnim. Ten tropikalny owoc to nie tylko źródło witaminy C i minerałów, ale też naturalny sprzymierzeniec w odchudzaniu – warto więc po niego sięgnąć. A jak zabrać się za jego krojenie?
Najpierw odetnij górną część z liśćmi (tzw. pióropusz), zostawiając około 2 cm zapasu.
Odetnij również dolną podstawę owocu, by ananas stabilnie stał na desce.
Obierz go ze skórki, prowadząc nóż od góry ku dołowi wzdłuż zaokrąglonego kształtu owocu – usuń całą skórę wraz z oczkami.
Przekrój owoc wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz – tak by powstały cztery ćwiartki.
Usuń twardy, włóknisty środek z każdej części.
Pokrój ananasa w kostkę i podaj w salaterce lub na desce – zależnie od tego, jak chcesz go zaserwować.
Sprawdź także: Sezon na grzyby nabiera rozpędu! Tylko w ten sposób właściwie je ususzysz
Jak rozkroić ananasa?
Myślisz nad tym, jak kroić ananasa, którego ktoś właśnie przyniósł do mieszkania? Obieranie ananasa wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać! Jeżeli przyjmie się bowiem odpowiednią technikę, proces ten stanie się łatwy, szybki i całkiem przyjemny! Wystarczy, że w domu posiadasz ostry nóż oraz deskę do krojenia.
- Ułóż owoc na desce – najlepiej przytrzymaj go sobie jedną ręką za liście, z kolei drugą odetnij podstawę ananasa.
- Ustaw owoc na jego odciętym spodzie. Zacznij odcinać kolejne segmenty ananasa – przytrzymując go za liście i tnąc od nasady w dół.
- Kiedy zobaczysz ułożone skośnie oczka w środku ananasa (po odcięciu skórki), możesz je… usunąć.
- Połóż ananasa na boku i wycinaj nożem po kilka oczek. Staraj się robić nacięcia przypominające literę „V”. Nie musisz ciąć bardzo głęboko!
- Wytnij oczka po skosie, dokoła ananasa – dzięki temu zrobisz bardzo ładny wzór na ananasie i będziesz mógł go efektownie wnieść na stół!
- A może chcesz podać ananas do zjedzenia gościom w plasterkach? A więc zostaw jego liście i odkrawaj plastry jeden po drugim.

Jak wydrążyć świeżego ananasa?
Bez wątpienia, ananas jest idealnym dodatkiem do sałatek, deserów czy innych potraw. Potrafi doskonale przełamać smak przygotowanego dania no i jest bardzo smaczny! Nie idź jednak na łatwiznę i nie kupuj ananasa w puszce – możesz go kupić bowiem świeżego i samemu… pokroić! Jak obrać ananasa? Podpowiadamy!
- Ustaw ananasa na desce i odkrój zieloną część. Odetnij spód owocu.
- Postaw ananasa na desce, pionowo.
- Odcinaj skórkę nożem z góry na dół, dokoła ananasa.
- Pamiętaj, żeby nie zostały na powierzchni owocu zdrewniałe jego części.
- Krój go wciąż od góry na dół, na kilka części (pionowo).
- Wyjmij twardy rdzeń ze środka i pozostałe części rozkrój na mniejsze kawałki.
Sprawdź także: Nie popełniaj błędów przy mrożeniu grzybów. Dzięki tym sposobom zachowają świeżość
Sposoby na pokrojenie ananasa
Świeży ananas to dla wielu osób prawdziwa gratka – chętnie jedzą go bez żadnych dodatków, prosto po pokrojeniu. Nie oznacza to jednak, że ten soczysty owoc nie sprawdzi się także w innych kulinarnych wariacjach! Ananas doskonale komponuje się z owocowymi sałatkami, a jego słodycz świetnie przełamuje smak dań kuchni azjatyckiej – jak choćby popularnego kurczaka z curry i ananasem. A może należysz do fanów pizzy z ananasem? To kontrowersyjne połączenie znajduje swoich miłośników na całym świecie.

Wiele osób wciąż jednak rezygnuje z zakupu świeżego ananasa, obawiając się trudności z jego przygotowaniem. Rzeczywiście, jego wygląd może zniechęcać, ale wystarczy poznać kilka prostych kroków, by bez problemu go obrać i pokroić!
- Odetnij podstawę i pióropusz ananasa, za pomocą ostrego noża.
- Odetnij skórę wokół ananasa.
- Pozbądź się pozostałości skórki, np. wydrążając ją nożem.
- Skrój ananasa na ćwiartki i pousuwaj z nich po kolei twarde części.
- Z pozostałych kawałków ananas skrój na wybrane kształty.
Jeżeli chcesz zjeść naprawdę smacznego ananasa, nie wystarczy go jedynie dobrze obrać i pokroić. Ananas powinno się bowiem prawidłowo również… wybrać! Właśnie tu przyda się ludzki zmysł, jakim jest węch. Owoc musi być odpowiednio dojrzały, aby smakował. Zatem, warto podnieść ananasa z półki i powąchać od podstawy. Jeżeli nie będzie pachniał oznaczać to będzie, że musi jeszcze trochę poleżakować, aby dojrzał. A może wyczuwasz już charakterystyczną woń ananasa? Tak, właśnie taki będzie dobry do zjedzenia! Pod żadnym pozorem nie zabieraj jednak do domu ananasa ze śladami gnicia bądź pleśni!
Sprawdź także: Jak rozmrozić mięso od razu po wyjęciu z zamrażarki? Z tymi sposobami zrobisz to szybko