Logo serwisu: Lifehacks.pl
Menu
  • Szkodniki
    • Zwalczanie szkodników
    • Gryzonie
    • Sposoby na myszy
    • Insekty
    • Karaluchy
    • Zwalczanie much
    • Zwalczanie mrówek
    • Prusaki
      • Sprzątanie i pranie
        • Sprzątanie
        • Sprzątanie kuchni
        • Sprzątanie łazienki
        • Mycie okien
        • Domowe sposoby
        • Czyszczenie sprzętów
        • Środki czystości
        • Pranie
        • Środki do prania
        • Pranie ubrań
        • Pranie pościeli
        • Czyszczenie pralki
        • Usuwanie plam
        • Prasowanie ubrań
          • Codzienne lifehacki
            • Czyszczenie
            • Usuwanie kamienia
            • Akcesoria do sprzątania
            • Wilgoć w domu
            • Ciekawostki
            • Praktyczne rozwiązania
            • Praktyczne porady
            • Codzienne lifehacki
              Szukaj
              • Lifehacks.pl
              • Codzienne lifehacki
              • Jak obrać mango?

              Banalny trik na obranie tego owocu. Niepotrzebnie męczysz się nożem

              Obieranie mango
              Umyj mango i natnij skórkę wzdłuż pestki, a następnie przekręć połówki, by je oddzielić, fot. Warunporn
              Opublikowano: 09.07.2025Autor: Anna WaszczewskaUdostępnij

              Mango indyjskie to smaczny owoc sprowadzany najczęściej z Indii lub Chin. Świetnie smakuje na surowo, ale można z niego przygotować także pyszne sałatki owocowe. Obieranie mango bywa jednak trudne, zwłaszcza gdy owoc jest bardzo dojrzały, a miąższ mocno przylega do pestki. Podpowiadamy, jak szybko i prawidłowo obrać mango oraz jak je jeść. Zdradzamy też sposoby na efektowne krojenie owocu – na imprezę sprawdzą się kulki, cząstki lub jeżyk z mango.

              1. Skąd pochodzi owoc mango?
              2. Jak jeść owoc mango?
              3. Właściwości owocu mango
              4. Jak szybko obrać mango ze skórki?
              5. Jak kroić mango?

              Skąd pochodzi owoc mango?

              Owoce mango są dostępne zarówno w sklepach, jak i na bazarach. Mają charakterystyczną zieloną skórkę i duży, soczysty, żółty miąższ, który mocno przylega do pestki, co może utrudniać jego oddzielenie. Mango pochodzi z tropikalnych rejonów świata – przede wszystkim z Indii oraz Indochin – i rośnie na drzewach zaliczanych do około 45 gatunków. Spośród nich największe znaczenie ma mango indyjskie, podczas gdy inne odmiany mają głównie lokalne zastosowanie. W Europie ten egzotyczny owoc pojawił się dopiero w XVI wieku, po wielkich odkryciach geograficznych.

              Obecnie mango uprawia się w wielu tropikalnych rejonach wolnych od przymrozków – w Azji, Ameryce Południowej oraz niektórych częściach Europy, na przykład w południowej Hiszpanii. Najwięcej mango produkuje się w Indiach i Chinach. W Polsce owoc ten jest powszechnie dostępny w marketach i sklepach spożywczych, jednak jego cena sprawia, że traktujemy go raczej jako rarytas na specjalne okazje, np. przyjęcia czy święta.

              Jadalną częścią mango jest miąższ, natomiast skórka i pestka nie nadają się do spożycia. Istnieje wiele odmian mango, które różnią się nie tylko smakiem – od słodkiego po lekko kwaśny – ale także strukturą miąższu. Niektóre owoce są delikatne i miękkie, inne zaś bardziej włókniste i zwarte.

              Sprawdź także: To najlepszy sposób na przedłużenie świeżości jedzenia. Nic więcej się nie zmarnuje

              Jak jeść owoc mango?

              W Polsce jadamy owoc mango głównie na surowo, gdyż owoce dostępne w sklepach to słodkie i soczyste mango indyjskie. Pokrojone mango służy także do sałatek owocowych. Ciekawie pokrojony owoc mango zdobi imprezowy bufet, dlatego warto wiedzieć jak pokroić mango w atrakcyjny sposób.

              Owoc mango ma szereg zastosowań kulinarnych i warto go wykorzystać do różnych, ciekawych dań i nie ograniczać się do spożywania go na surowo. Miąższ mango doskonale komponuje się z sokiem z limonki i imbirem. Dlatego też warto wykorzystać to zestawienie do sałatek owocowych i deserów. Mango może być również ciekawym składnikiem ciast. Sprawdzi się jako dodatek do serników oraz ciast bez pieczenia. Co ciekawe, w menu imprezowym można dodać mango do przystawek z szynki lub łososia, jak również do potraw mięsnych.

              Na świecie mango ma liczne zastosowania kulinarne. Miąższ owocu wykorzystuje się do różnych potraw, jak:

              • soki i napoje,
              • azjatycki napój lassi z mango, maślanki i cukru,
              • indyjskie sosy chutney, do których używa się kwaśnych odmian mango,
              • owoc na surowo z solą, sosem sojowym lub chili,
              • indyjska potrawa dal z czerwoną fasolą, chili, ryżem i mango,
              • sok mango z mlekiem jada się z chlebkiem czapati lub puri,
              • suszone mango,
              • dżemy z mango,
              • kiszonki z mango.

              Sprawdź także: Jego właściwości zdrowotne są nieocenione! Zrobisz go w domu za grosze

              Właściwości owocu mango

              Owoc mango jest niskokaloryczny. 100 g owocu ma tylko 60 - 80 kcal. Ponadto mango zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego. Owoc zawiera głównie wodę i węglowodany, jak również niewiele tłuszczu i białka. W 100g miąższu mango znajdziemy:

              • 54 mg witaminy A,
              • 36 mg witaminy C,
              • witaminy z grupy B,
              • 168 mg potasu,
              • 14 mg fosforu,
              • 10 mg magnezu,
              • 11 mg wapnia.
              Obieranie mango, trzy metody
              Użyj łyżki, noża lub szklanki, aby oddzielić miąższ od skórki fot. Alliance

              Mango zawiera liczne polifenole. Dzięki nim może hamować rozwój raka piersi i okrężnicy. Owoce mango mogą jeść także osoby chore na cukrzycę. Według badań, które cały czas trwają, codzienne spożywanie mango obniża poziom cukru we krwi. Owoc ten reguluje poziom lipidów, czyli zapobiega rozwojowi problemów sercowo-naczyniowych. Wysoka zawartość potasu sprawia, że mango obniża ciśnienie krwi. Sok z mango ma dobry wpływ na gardło. Łagodzi ból gardła i chrypkę. Warto jednak wiedzieć, że mango uczula. U alergików może doprowadzić do wysypki, podrażnienia skóry, opuchniętych warg, a nawet wstrząsu anafilaktycznego.

              Jak szybko obrać mango ze skórki?

              Podczas zakupu mango warto zwrócić uwagę na wygląd i zapach owocu. Skórka powinna być jędrna, sucha i delikatnie pachnieć – to oznaka dojrzałości. Miąższ dojrzałego mango jest lekko miękki, co można sprawdzić, naciskając delikatnie palcem. Zbyt twardy owoc może być niedojrzały, natomiast zbyt miękki może być przejrzały.

              Choć skórka mango nie nadaje się do spożycia, nie zawsze trzeba ją obierać przed podaniem. Najczęściej używa się do tego obieraczki do warzyw, a następnie odkrawa się miąższ od pestki. To jednak sposób czasochłonny, który daje nieregularne kawałki. Jeśli zależy nam na estetycznym podaniu owocu lub chcemy zaoszczędzić czas, warto sięgnąć po inne, bardziej efektywne metody.

              Jedną z nich jest technika „ze szklanką” – wystarczy przeciąć mango na pół, usunąć pestkę i pokroić połówki na ćwiartki. Trzymając skórkę jednej ćwiartki w dłoni, przykładamy szklankę do miąższu i przesuwamy wzdłuż, oddzielając go od skórki. Miąższ wpada bezpośrednio do środka szklanki. Innym pomysłem jest wycinanie z mango kulek przy pomocy łyżki do lodów – doskonale sprawdzą się jako dekoracja deserów, sałatek owocowych czy dodatków do lodów. Pozostały miąższ można po prostu zjeść lub wykorzystać kulinarnie według własnych upodobań.

              Jak kroić mango?

              Aby szybko przygotować mango na przyjęcie, nie trzeba go wcześniej obierać. Wystarczy ustawić owoc pionowo, szypułką do dołu, a następnie odkroić grube boczne części – mniej więcej po jednej trzeciej z każdej strony. Miąższ z tych części można wyjadać łyżeczką, ale jeśli chcemy uzyskać efektowną formę podania, warto wykonać tzw. jeża. W tym celu należy naciąć miąższ w kratkę, nie przecinając skórki, a następnie ją wywinąć. Dzięki temu kawałki mango można łatwo oddzielić lub pozostawić w tej formie jako dekorację półmiska.

              Można też pokroić mango na cząstki przypominające te z arbuza – kawałki zjada się, zostawiając skórkę. To szybki sposób na eleganckie i praktyczne podanie owocu bez potrzeby żmudnego obierania. Tak przygotowane mango prezentuje się atrakcyjnie i sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do innych dań.

              Pozostały miąższ, który przylega do pestki, można odciąć nożem lub zebrać łyżką – w zależności od jego twardości. Te mniej regularne fragmenty świetnie nadają się do wykorzystania w deserach lub sałatkach owocowych. Alternatywnie mango można przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestkę i zjeść łyżeczką albo ponownie naciąć w kratkę i wywinąć skórkę, uzyskując efektowne kostki.

              Sprawdź także: Dzieci je uwielbiają! Najzdrowsze zrobisz samodzielnie w domu

              Czytaj także:
              • Nie wiesz, jak i z czym jeść ten egzotyczny owoc? Podpowiadamy sposoby i przepisy
              • Sałatka lub pizza z ananasem? Zobacz, jak sprytnie i szybko obrać ten owoc

                Lifehacks.pl
                • Grupa KB.pl - informacje
                • Kontakt
                • Reklama
                Mapa strony
                • Aktualności
                • Artykuły
                • Tagi
                • Autorzy
                Inne serwisy Grupy KB.pl
                • KB.pl
                • Fajny Ogród
                • Fajny Zwierzak
                • Ania radzi
                • Kroniki Dziejów
                • Fajne Gotowanie
                • Spokojnie o ciąży
                Informacje prawne
                • Regulamin
                • Polityka prywatnosci i cookies
                • Regulamin DSA
                • Zaufani partnerzy
                © -2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.