Jak odkładać sztućce po posiłku? Proste zasady savoir vivre
Umiejętność prawidłowego odkładania sztućców jest szczególnie cenna podczas wizyt w restauracjach i na formalnych przyjęciach. Znajomość zasad savoir-vivre pozwala zrobić dobre wrażenie i uniknąć niezręcznych sytuacji. W tym poradniku znajdziesz wskazówki, które ułatwią Ci swobodne poruszanie się w świecie eleganckich posiłków.
Z tego artykułu dowiesz się:
Ułożenie sztućców na stole
Znajomość układu naczyń i sztućców znacząco ułatwia ich używanie, zwłaszcza podczas uroczystych kolacji czy wesel. Przydaje się także, gdy chcemy samodzielnie odpowiednio nakryć stół. Zanim przejdziemy do zasad odkładania sztućców po posiłku, warto przypomnieć, jak je poprawnie rozłożyć.
W eleganckich restauracjach i na formalnych spotkaniach obowiązuje określony układ sztućców. Dla osób nieobeznanych z savoir-vivre może to być początkowo nieco stresujące, ale zasady są proste i logiczne, co ułatwia korzystanie z zastawy.
Oto podstawowe reguły:
- Nóż i łyżka do zupy znajdują się po prawej stronie talerza.
- Widelec umieszczamy po lewej stronie.
- Łyżeczka do deseru i widelczyk do ciasta leżą prostopadle nad talerzem.
Jeśli na stole znajduje się kilka par sztućców, zaczynamy korzystanie od tych położonych najbardziej na zewnątrz i stopniowo przechodzimy do wewnętrznych. Serwetka może znajdować się na talerzu lub po lewej stronie za sztućcami, złożona w prostokąt. W bardziej formalnych aranżacjach łyżeczki do kawy i herbaty umieszcza się po prawej stronie, obok łyżki do zupy.
Gdy opanujemy zasady doboru sztućców do kolejnych dań i ich poprawnego układania, odkładanie ich po zakończeniu posiłku stanie się całkowicie naturalne.
Sprawdź także: Jak i czym usunąć klej z różnych powierzchni - skuteczne sposoby
Jak odłożyć sztućce po posiłku?
Odkładanie sztućców po jedzeniu jest ważną umiejętnością. To cały język znaków, za pomocą którego możemy powiedzieć, czy nam smakowało, czy czekamy na dokładkę, a nawet wyrazić swoje niezadowolenie z dania. To oczywiście działa w dwie strony. Jeżeli niechcący zasygnalizujemy, że nam nie smakowało, to popełnimy straszną gafę. Ułożenie sztućców po posiłku świadczy o naszej ogładzie. Dlatego dobrze jest wiedzieć jak odkładać sztućce po zjedzeniu.
Istnieje sześć podstawowych układów sztućców po jedzeniu. Wszystkie dotyczą talerza płaskiego, widelca i noża. Sztućce zawsze kładziemy na swoim talerzu – co chyba jest oczywiste.
Sposób ułożenia sztućców po posiłku | Znaczenie |
---|---|
Nóż i widelec położone równolegle, w poprzek talerza. Rączki dotykają lewej krawędzi talerza | Dziękuję, było pyszne |
Nóż i widelec ułożone równolegle, wzdłuż na talerzu | Dziękuję, posiłek skończony |
Widelec leży wzdłuż, rączką skierowany do dołu, nóż na widelcu, rączką skierowany w prawo | Czekam na kolejne danie |
Widelec i nóż oparte po bokach, na krawędziach talerza | Przerwa w jedzeniu |
Nóż i widelec ułożone na talerzu, rączki wystają poza talerz, górne części prawie się stykają | Proszę o dokładkę |
Nóż i widelec skrzyżowane poprzecznie na talerzu | Nie smakowało mi |
Jak widać, zasady odkładania sztućców po zjedzeniu nie są trudne ani skomplikowane. To prosty savoir vivre, który na pewno przyda się nie tylko osobom obracającym się w tzw. dobrym towarzystwie.
Pozostaje jeszcze pytanie jak odkładać sztućce do innych dań. Co zrobić z łyżką do zupy czy widelczykiem do ciasta? Podstawowa zasada odkładania jest taka, że zawsze sztućce powinny się znaleźć na talerzu, z którego jedliśmy. Unikajmy niestabilnego ich ustawienia.
Łyżeczka do kawy, herbaty lub łyżka do zupy podanej w misce na spodeczku powinna zostać odłożona na talerz. W innym przypadku łyżkę zostawiamy w misce lub głębokim talerzu. Nie będzie zaskoczeniem, że z łyżeczką lub widelczykiem do ciasta postępujemy podobnie. Zostawiamy je na talerzu, z którego jedliśmy deser. Jeżeli używaliśmy obu, to widelczyk kładziemy na lewo od łyżeczki.
Sprawdź także: Czyszczenie okapu kuchennego domowymi sposobami - szybko i skutecznie!
Zasady savoir vivre przy stole
Zasady jedzenia i odkładania sztućców po posiłku świadczą o naszych dobrych manierach. Oprócz sposobu ustawienia sztućców po posiłku czy wiedzy jak układać sztućce przy nakryciu warto znać przynajmniej kilka podstawowych zasad savoir vivre.
Jeżeli zupę lub bulion podano w filiżance z dwoma uchami, to nie pijemy jej, ale jemy łyżką. Na dnie miski zostawiamy tę część zupy, której nie da się wybrać łyżką. Nie wypijamy oczywiście z miski, ale też nie przelewamy na łyżkę. W ogóle nie mocujemy się z tym płynem, którego nie da się wybrać.
Każdy napój podawany w filiżance z jednym uchem wypijamy trzymając naczynie za ucho.
Pestki od owoców z kompotu należy odkładać na talerzyk, nie wsypywać do kompotu czy naczynia po kompocie.
To powinno być oczywiste dla każdego kto przeczytał powyższy tekst, ale warto zaznaczyć jeszcze kilka zasad. Jeżeli na prawo od łyżki znajdziemy nóż, to znaczy, że posiłek zaczyna się od przekąski wymagającej krojenia. Dwa noże obok siebie mogą oznaczać, że na środkowe danie będzie podana ryba.
Wiedza na temat tego jak odkładać sztućce po posiłku i jak odczytywać ich ułożenie powoli odchodzi w niepamięć. Jednak w eleganckich restauracjach, na przyjęciu w eleganckim towarzystwie czy podczas uroczystej kolacji z cateringiem może nam się jeszcze przydać.
Sprawdź także: Liczymy i odpowiadamy: ile gram jest w uncji?