Źle przechowywany traci aromat i właściwości. Sprawdź, jak robić to poprawnie!

Czosnek to nie tylko popularna przyprawa, ale i skuteczny domowy środek na wiele dolegliwości, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką. Niestety, przy nieodpowiednim przechowywaniu szybko się psuje lub traci swoje cenne właściwości. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej przechowywać czosnek, koniecznie przeczytaj nasz poradnik. Podpowiemy, jak w prosty sposób zabezpieczyć zarówno całe główki, jak i pojedyncze ząbki, a także jak przygotować czosnek w formie gotowej do użycia.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zakonserwować czosnek?
Jednym z prostych i praktycznych sposobów na przedłużenie świeżości czosnku jest przygotowanie go w zalewie. Możesz użyć do tego oleju, oliwy, solanki lub octu – każda z tych metod nie tylko konserwuje, ale także nadaje czosnkowi dodatkowy aromat, tworząc ciekawą przyprawę. Poniżej znajdziesz trzy sprawdzone sposoby na przechowywanie czosnku w zalewie:
Czosnek w oleju – weź 4–5 główek czosnku, podziel na ząbki i obierz każdy z nich. Następnie wrzuć czosnek do wrzątku i gotuj przez około 2 minuty. W tym czasie przygotuj mieszankę oleju z ulubionymi ziołami, np. prowansalskimi lub dalmatyńskimi, a także dodatkami jak suszona papryka słodka. Po krótkim obgotowaniu czosnek zahartuj w zimnej wodzie, przełóż do wyparzonych słoików i zalej aromatyzowanym olejem. Zakręcone słoiki ustaw do góry dnem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po około miesiącu czosnek będzie gotowy do użycia – idealny na zimę. Pamiętaj jednak, by zachować pełną higienę i zawsze uprzednio obgotować czosnek – to ważne ze względów bezpieczeństwa, by uniknąć ryzyka rozwoju niebezpiecznych toksyn.
Czosnek w oliwie (siekany) – jeśli chcesz mieć czosnek gotowy od razu do użycia, warto przygotować go w formie drobno posiekanej. Z 5–6 główek oddziel ząbki, obierz i posiekaj je drobno (najlepiej w rękawiczkach). Umieść czosnek w słoiku i zalej oliwą tak, by całość była dobrze przykryta. Taki czosnek jest gotowy od razu i można go używać nawet przez miesiąc. Choć ma krótszy termin przydatności niż wersja gotowana, jest wygodniejszy w codziennym stosowaniu.
Zastanawiasz się, do czego jeszcze możesz wykorzystać czosnek poza gotowaniem? W kolejnych częściach podpowiemy, jak wykorzystać jego właściwości nie tylko w kuchni!
Sprawdź także: Nie wiesz, jak i z czym jeść ten egzotyczny owoc? Podpowiadamy sposoby i przepisy
Czy czosnek można mrozić?
Konserwacja warzyw i owoców w niskich temperaturach ma tę zaletę, że nie tracą prawie nic z wartości odżywczej. Poza tym mrożenie czosnku pozwala mu zachować przydatność dużo dłużej niż przechowywanie w oleju czy innej zalewie. Tak utrwalony czosnek będzie dobry nie tylko na zimę, ale i na cały rok. Po prostu zawsze będzie pod ręką.
Jak przechowywać czosnek w zamrażarce?
W folii – folią spożywczą można owinąć albo całe główki czosnku albo przygotować obrany, podzielony na ząbki i dokładnie je zabezpieczyć. Mrożenie czosnku w ten sposób pozwala go dłużej zachować w niemal nienaruszonej postaci.

W oliwie – tak, czosnek można konserwować za pomocą oliwy w zamrażarce. Ząbki należy posiekać albo użyć specjalnej wyciskarki. Drobne fragmenty czosnku najlepiej poukładać łyżeczką w foremkach do kostek lodu. Następnie zalać oliwą i wstawić do zamrażalnika. Taka konserwacja umożliwia nam dostęp do kostek czosnkowych z tłuszczem, bardzo przydatnych i łatwych do użycia w kuchni.
Sprawdź także: Zrobisz ją w kilka minut, a dzieci zajmie na wiele godzin. Poznaj szybki przepis!
Suszenie czosnku krok po kroku
Piąty, najprostszy sposób na przechowywanie czosnku, to jego ususzenie. Jeżeli ktoś wie, jak przechowywać suszone grzyby, to powinien mieć pojęcie o tym, jak wysuszyć czosnek. Jeżeli wybieramy suszenie czosnku jako metodę konserwacji na zimę, to warto zacząć proces już latem. Warto sprawdzić najpierw, gdzie mamy najbardziej przewiewne i suche miejsce w domu. Jeżeli ktoś ma szopę to ma ułatwione zadanie.
Jeżeli mamy plony z własnego ogrodu, to suszenie czosnku zaczynamy od obcięcia korzeni i splecenia łodyg w warkocze. Tak przygotowane łodygi wraz z główkami najlepiej zawiesić na sznurku pod sufitem, belką stropową lub specjalnie przygotowaną kratką.
Jak przechowywać czosnek, który już lekko się podsuszył? Najlepiej umieścić go w przewiewnym pojemniku, drewnianej skrzynce lub koszyku i odstawić w suche, chłodne miejsce. Jeśli masz czosnek spleciony w warkocz i chcesz z niego korzystać na bieżąco, możesz go zawiesić w kuchni – np. na ścianie lub pod sufitem. W pierwszej kolejności zużywaj główki z drobnymi uszkodzeniami, ponieważ najszybciej tracą trwałość.
Dobrym pomysłem jest także suszenie czosnku po obraniu. Wystarczy pokroić ząbki w cienkie plastry, ułożyć je na pergaminie i blaszce, a następnie suszyć w piekarniku w temperaturze około 60°C. Jeśli masz suszarkę do warzyw, również świetnie się sprawdzi. Czas suszenia zależy od wielu czynników, dlatego najlepiej oceniać gotowość po kruchości plastrów. Po wysuszeniu czosnek możesz zmielić – uzyskasz wtedy domowy czosnek granulowany – lub przechowywać w formie płatków. Przechowuj go w szczelnym, suchym słoiku.
Poza tym czosnek można również przechowywać w occie, kisić lub zalewać solanką. Wszystkie te metody są proste, skuteczne i pozwalają cieszyć się intensywnym smakiem czosnku przez wiele miesięcy. Wystarczy odrobina pracy, by mieć aromatyczną przyprawę zawsze pod ręką.
Sprawdź także: Takie spodnie wciąż nie wychodzą z mody! Możesz je mieć za półdarmo