Logo serwisu: Lifehacks.pl
Menu
  • Szkodniki
    • Zwalczanie szkodników
    • Gryzonie
    • Sposoby na myszy
    • Insekty
    • Karaluchy
    • Zwalczanie much
    • Zwalczanie mrówek
    • Prusaki
      • Sprzątanie i pranie
        • Sprzątanie
        • Sprzątanie kuchni
        • Sprzątanie łazienki
        • Mycie okien
        • Domowe sposoby
        • Czyszczenie sprzętów
        • Środki czystości
        • Pranie
        • Środki do prania
        • Pranie ubrań
        • Pranie pościeli
        • Czyszczenie pralki
        • Usuwanie plam
        • Prasowanie ubrań
          • Codzienne lifehacki
            • Czyszczenie
            • Usuwanie kamienia
            • Akcesoria do sprzątania
            • Wilgoć w domu
            • Ciekawostki
            • Praktyczne rozwiązania
            • Praktyczne porady
            • Codzienne lifehacki
              Szukaj
              • Lifehacks.pl
              • Codzienne lifehacki
              • Pasteryzacja słoików w piekarniku

              Nie masz dużego garnka? Tak też możesz zapasteryzować słoiki!

              Zapasteryzowane słoiki
              Ustaw słoiki w piekarniku tak, by nie stykały się ze sobą, co zapobiegnie ich pękaniu, fot. kubowa1
              Opublikowano: 19.06.2025Autor: Kaja BudzyńskaUdostępnij

              Pasteryzowanie słoików w piekarniku można przeprowadzić na kilka sposobów. Niezależnie od wybranej metody, jedno jest pewne – słoiki zawsze powinny stać zakrętkami do góry. Tylko właściwe wekowanie gwarantuje trwałość przetworów i ich doskonały smak. Jak krok po kroku wygląda pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem i jaką temperaturę ustawić? Sprawdź nasze wskazówki!

              1. Na czym polega pasteryzacja?
              2. Jakie słoiki wybrać?
              3. Pasteryzacja na sucho w piekarniku z termoobiegiem

              Na czym polega pasteryzacja?

              Pasteryzacja w piekarniku, zwana także pasteryzacją na sucho, to popularna metoda utrwalania przetworów bez konieczności używania garnków z wodą. Choć istnieje również pasteryzacja na mokro, czyli gotowanie słoików w garnku, piekarnik doskonale sprawdza się przy domowej produkcji dżemów, konfitur, kompotów czy kiszonek. Możesz w ten sposób zabezpieczyć zapasy ogórków, gruszek, śliwek, grzybów, jabłek, a także kapusty kiszonej i innych warzyw. Metoda ta jest uniwersalna i bezpieczna dla większości domowych przysmaków.

              Warto pamiętać, że pasteryzowanie to nie tylko tradycja, ale też sposób na zachowanie trwałości i jakości przetworów. Proces polega na podgrzaniu słoików w temperaturze ok. 130°C, co pozwala skutecznie zniszczyć bakterie i drobnoustroje, które mogłyby spowodować zepsucie żywności. Co ważne, przetwory nie tracą przy tym wartości odżywczych ani smaku – wręcz przeciwnie, zachowują je na długo.

              Czas pasteryzacji zależy od rodzaju przetworu – inne zasady będą dotyczyć dżemów, a inne kiszonek czy owoców w syropie. Niezależnie od tego, co przygotowujesz, nie pomijaj tego kroku. Prawidłowo przeprowadzona pasteryzacja to gwarancja, że Twoje zimowe zapasy będą smaczne, zdrowe i bezpieczne do spożycia nawet po wielu miesiącach.

              Sprawdź także: Z tymi sposobami szybko wyczyścisz akwarium. Poznaj najlepsze patenty

              Jakie słoiki wybrać?

              Zanim zdecydujesz się na konkretny sposób pasteryzacji swoich domowych przetworów, wybierz również rodzaj słoików – to do nich należy bowiem przełożyć domowe wyroby. Do wyboru posiadasz kilka rodzajów szklanych pojemników. Są to m.in.:

              • słoje z zakrętkami w typie twist-off,
              • słoje z gumkami w typie weck,
              • butelki ze szkła (idealne do pasteryzowania soków z jabłek, kompotów z wiśni czy nawet… ketchupu).
              Słoiki pasteryzowane w piekarniku
              Piekarnik nagrzewaj razem ze słoikami, by uniknąć szoku termicznego fot. sjhuls

              Nie zapomnij jednak, że metoda wekowania słoików w piekarniku sprawdzi się jedynie w przypadku słoików pierwszego typu, czyli „twist”. Pasteryzacja w piekarniku nie będzie dobrym rozwiązaniem w przypadku „wecków”, ponieważ wysoka temperatura na pewno w mniejszym lub większym stopniu naruszy delikatną strukturę gumy. Takie słoje lepiej jest więc gotować!

              Sprawdź także: To niezbędny zabieg w akwarium. Trzeba go powtarzać regularnie

              Pasteryzacja na sucho w piekarniku z termoobiegiem

              Jak pasteryzować przetwory w piekarniku z termoobiegiem? Warto już na wstępie zaznaczyć, że jest to jedna z najłatwiejszych metod obróbki termalnej słoików z domowymi przetworami. Oczywiście możesz przejść do niej wyłącznie wówczas, jeśli posiadasz:

              • przestronny piekarnik,
              • dobrej jakości blachę,
              • wyparzone uprzednio słoiki o sporej pojemności.
              Zapasteryzowane słoiki w piekarniku
              Po pasteryzacji pozostaw słoiki w piekarniku do lekkiego przestygnięcia z uchylonymi drzwiczkami fot. Elena Ray

              Zanim rozpoczniesz pasteryzację, przygotuj piekarnik – wyłóż blachę papierem do pieczenia, co zapobiegnie ewentualnemu pękaniu słoików i zabrudzeniom. Słoiki ustaw w zimnym piekarniku tak, aby nie dotykały się bokami – dzięki temu ciepło równomiernie je obejmie, a zakrętki dobrze się zassą. Pokrywki nie powinny być mocno dokręcone – najlepiej, jeśli pozostaną lekko luźne, co ułatwi ujście powietrza podczas nagrzewania.

              Ustaw temperaturę piekarnika na około 120°C i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta urządzenia. Jeśli nie masz podanej dokładnej instrukcji, wystarczy około 15 minut pasteryzacji. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Gdy słoiki trochę przestygną, dokręć je do oporu i obróć do góry dnem – pozostaw je tak do całkowitego ostygnięcia.

              Alternatywnie możesz wlać na blachę niewielką ilość zimnej wody i pasteryzować przetwory w temperaturze 130°C przez 30–40 minut. Zarówno słoiki, jak i ich zawartość zostaną dokładnie podgrzane. Po zakończeniu pieczenia otwórz piekarnik i pozostaw słoiki wewnątrz na kolejne 30–40 minut. Gdy ostygną, ustaw je wieczkami do dołu na blacie, aby upewnić się, że dobrze się zassały.

              Zanim jednak zaczniesz pasteryzację, koniecznie wysterylizuj słoiki. Dokładnie je umyj, a pokrywki sparz wrzątkiem lub wypraż w piekarniku w temperaturze 100°C przez około 30 minut. To prosty krok, który znacznie zwiększy trwałość Twoich przetworów i zapobiegnie psuciu się zawartości.

              Sprawdź także: Połącz te dwa składniki, które masz w kuchni! Uzyskasz preparat do udrażniania rur


              Lifehacks.pl
              • Grupa KB.pl - informacje
              • Kontakt
              • Reklama
              Mapa strony
              • Aktualności
              • Artykuły
              • Tagi
              • Autorzy
              Inne serwisy Grupy KB.pl
              • KB.pl
              • Fajny Ogród
              • Fajny Zwierzak
              • Ania radzi
              • Kroniki Dziejów
              • Fajne Gotowanie
              • Spokojnie o ciąży
              Informacje prawne
              • Regulamin
              • Polityka prywatnosci i cookies
              • Regulamin DSA
              • Zaufani partnerzy
              © -2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.