Płyta indukcyjna czy gazowa - sprawdzamy, na które rozwiązanie warto się zdecydować
Kuchenka to nieodłączny element każdej kuchni, a coraz więcej domów korzysta z płyt indukcyjnych lub gazowych. Które rozwiązanie warto wybrać? Sprawdź, w co lepiej zainwestować – płytę indukcyjną czy gazową, i wybierz opcję idealną dla siebie!
Płyta gazowa i podstawowe informacje
Kuchenka na gaz, żeby móc działać zgodnie z przeznaczeniem, musi być zasilana gazem ziemnym. Plusem takiej instalacji gazowej jest fakt, że można z niej korzystać nawet wówczas, gdy nastąpi jakakolwiek awaria sieci energetycznej. Opinie użytkowników płyt gazowych mówią, że gotowanie na ogniu jest bardziej naturalne i ponoć daje lepszy smak. Ale, czy to faktycznie jest zgodne z prawdą? Cóż, na pewno można z ogniem zrobić kilka pożytecznych rzeczy, chociażby opalić cebulkę do zupy – co w indukcji nie jest w żaden sposób możliwe.
Jednak, ogromnym minusem jest czas gotowania na gazie. W porównaniu do indukcji, płyta gazowa ogrzewa garnek zdecydowanie wolniej, a unoszące się wokół niej drobinki i para często pozostawiają na kuchence trudny do wyczyszczenia osad. Niepodważalnym jest również fakt, że podczas gotowania na tej płycie połowa gazu praktycznie… ulatnia się. Cóż, energia cieplna przekazywana jest bowiem całej powierzchni, a nie tylko jednemu garnkowi pozostawionemu na płycie.
A więc, płyta indukcyjna czy gazowa? Nie możemy jeszcze tego stwierdzić, nie znając realnych kosztów eksploatacji. Kuchenka na gaz jest na pewno zdecydowanie tańszym urządzeniem. Kosz jej zakupu oscyluje zazwyczaj między 300-500 zł, a samo przyłączenie jej do gazu to wydatek rzędu 150zł (gaz ziemny). Oczywiście, możesz uniknąć tego ostatniego wydatku, jeżeli zdecydujesz się na płytę gazową propan-butan zasilaną z butli. Trzeba jednak pamiętać, że na nią potrzeba sporo miejsca – w dodatku należy ją również co jakiś czas wymieniać na nową.
Jeśli nie posiadasz przewodów wentylacyjnych (wywiew i nawiew), musisz je podłączyć. A taka usługa to koszt zazwyczaj powyżej 500 zł!
Sprawdź także: Jak podłączyć płytę indukcyjną? Poradnik krok po kroku
Co warto wiedzieć o płycie indukcyjnej?
Płyta indukcyjna zasilana jest energią elektryczną, a dzięki wytwarzaniu pola elektromagnetycznego nagrzewa bezpośrednio dno naczynia. Co istotne, tylko obszar, na którym stoi garnek, ulega nagrzewaniu – reszta płyty pozostaje chłodna, co pozwala oszczędzać energię. Dodatkowo, brak otwartego płomienia czyni indukcję bezpieczniejszą. Dużą zaletą płyty indukcyjnej jest również szybki czas gotowania – potrawy przygotowują się nawet o połowę krócej niż na kuchence gazowej.
Jednym z minusów jest konieczność posiadania instalacji trójfazowej („siła”), której nie wszystkie kuchnie mają. Jeśli nie, trzeba będzie zainwestować w jej montaż. Ponadto, indukcja jest droższa – ceny zaczynają się od około 1000 zł za płytę, do tego dochodzi koszt przyłącza elektrycznego i specjalnych garnków ferromagnetycznych, których komplet może kosztować od 200 zł wzwyż. Na starcie warto więc przygotować się na wydatek rzędu 1300 zł za podstawowy sprzęt.
Co wybrać – indukcję czy gaz? Pod względem kosztów eksploatacji kuchnia gazowa wygrywa. Jednak pod względem wygody i efektywności więcej zalet ma płyta indukcyjna.
Sprawdź także: Porady i wskazówki: gdzie wlewać nabłyszczacz do zmywarki?
Płyta indukcyjna vs. płyta gazowa - porównanie
Jak już wiesz, kuchnia indukcyjna szybciej ogrzewa garnek. Jest w stanie zagotować 10 l wody zaledwie w 3 minuty! Na płycie gazowej to samo zrobisz w ponad… 10 minut. Pobór energii jest porównywalny w obu kuchenkach, jednak indukcja robi to sprytniej – nagrzewając tylko jedno pole.
A więc, pojawia się dylemat ostateczny – indukcja czy gaz? Opinie są bardzo podzielone, gdyż jedno i drugie urządzenie posiada zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników.
Kuchnia gazowa jest znana, sprawdzona, jednak mało zaawansowana jak na dzisiejsze czasy i wymagania. Nie posiada niestety bardzo rozbudowanego systemu sterowania i nie jest w stanie utrzymywać stałej temperatury. Minusem jest fakt, że emituje ciepło do otoczenia oraz zużywa energię na ogrzanie całej płyty. Dodatkowo, nie jest ona zbyt bezpieczną opcją zwłaszcza, kiedy masz w domu małe dziecko. Na jej korzyść przemawia jednak stosunkowo niska cena.
Płyta indukcyjna jest bardzo zaawansowana technologicznie, a także nie ma kontaktu z ogniem – co czyni ją bezpieczną. Podczas gotowania masz nad nią pełną kontrolę, dzięki funkcjonalnym polom grzewczym. Na dodatek, za pomocą błyskawicznego nagrzewania się kuchenki każde danie zostanie na indukcji szybko przygotowane. Jednak, na niekorzyść przemawia… cena urządzenia. Rozważ zatem wszystkie „za i przeciw” i zdecyduj, która płyta będzie lepsza!
Sprawdź także: Najczęstsze powody, dlaczego zmywarka nie domywa naczyń. Poznaj gotowe rozwiązania