Porady i domowe sposoby: jak szybko rozmrozić lodówkę i zamrażarkę?
Nowoczesne lodówki bezszronowe wymagają rzadkiego rozmrażania, szczególnie przy właściwej eksploatacji, co pozwala ograniczyć tę czynność do minimum. Niestety, proces rozmrażania może zająć sporo czasu, a dodatkowo trzeba jeszcze umyć wnętrze. Sprawdź, ile trwa rozmrażanie lodówki i poznaj skuteczne metody, które pomogą przyspieszyć ten proces!
Po co rozmrażać lodówkę i ile to trwa?
Stare modele lodówek, jak te marki Polar, wymagały częstego rozmrażania, czasem co dwa miesiące. Na ściankach zarówno komory chłodzącej, jak i zamrażarki szybko tworzyła się gruba warstwa lodu. Obecnie nowoczesne lodówki, wyposażone w technologię NoFrost, jak np. modele Beko czy Amica, nie zamarzają, dzięki systemowi odprowadzania wilgoci, który zapobiega powstawaniu szronu.
Mimo to, lodówki NoFrost wciąż wymagają regularnego czyszczenia co kilka tygodni. Na szczęście, nie trzeba ich wyłączać ani odmrażać przy każdej okazji. Jednak raz do roku, a w starszych modelach częściej, konieczne jest dokładne rozmrożenie i umycie urządzenia, aby działało sprawnie. Nagromadzony lód może negatywnie wpływać na wydajność sprzętu.
Proces rozmrażania może trwać kilka godzin, w zależności od ilości nagromadzonego lodu i temperatury otoczenia. Zamrażarki rozmrażają się zwykle wolniej niż chłodziarki, co wydłuża cały proces. Ważne, aby nie przyspieszać rozmrażania sztucznymi metodami, np. używając farelek czy suszarek. Pozwól lodówce rozmrozić się naturalnie, nawet jeśli zajmie to trochę czasu. Możesz delikatnie usunąć odpadające kawałki lodu, ale unikaj podważania go nożem – może to uszkodzić ścianki lodówki. Zamiast tego, użyj drewnianej łopatki, gdy lód zacznie się topić.
Jak szybko rozmrozić lodówkę i zamrażarkę?
Pierwszym krokiem jest odłączenie lodówki od prądu i uchylenie jej drzwiczek, by ciepłe powietrze mogło przenikać do środka. Następnie dokładnie zabezpiecz podłogę pod lodówką przed nasiąkaniem wyciekającą wodą – rozłóż na niej ścierki czy stare ręczniki. Otwórz także drzwiczki do zamrażalnika. Upewnij się, że odpływ w lodówce jest drożny i woda w lodówce będzie mogła swobodnie nim schodzić.
Teraz pozostaje ci tylko czekać. Odpadający samoczynnie lód w zamrażarce możesz wyciągać na zewnątrz. Możesz także delikatnie go podważać, by móc go oderwać. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy ścierki pod lodówką nie są mokre i ewentualnie wymieniaj na nowe. Niektórzy wstawiają do środka garnek z gorącą wodą – w ten sposób najszybciej usuniesz cały szron ze ścianek. Jest to jednak dość ryzykowny sposób, który może sprawić, że mechanizm chłodzący w lodówce zacznie szwankować.
Jeśli twoim problemem jest zamrażarka, która zaszła lodem, nie musisz rozmrażać całej lodówki. Możesz odmrozić tylko zamrażalnik. Niektóre modele (między innymi Beko czy Polar) mają specjalne wyłączniki, które pozwalają ustawiać różne temperatury w głównej komorze i w zamrażalniku. Dzięki temu możesz usunąć lód tylko z dolnej części, nie ruszając całej lodówki.
Sprawdź także: Praktyczne porady: jak założyć uniwersalny filtr węglowy do okapu?
Mycie lodówki po rozmrożeniu
Kolejnym krokiem jest dokładne umycie lodówki. Zwróć uwagę na wszystkie zakamarki, wymieć okruchy i resztki jedzenia, usuń wszelkie ślady po słoiczkach i warzywach. Wyciągnij wszystkie półki oraz szufladę na warzywa i umyj je w zlewie. Możesz zastosować do tego po prostu płyn do mycia naczyń – świetnie się sprawdzi, nabłyszczy szybki i odtłuści powierzchnię. Nie stosuj za ciepłej wody, by nie stłuc szklanej półeczki.
Przed włączeniem lodówki do prądu upewnij się, że wszystkie półki i elementy wewnętrzne są wytarte do sucha. Pozostałe na nich krople wody mogą od razu zamarznąć i zamienić się w szron, a to może spowodować, że za kilka miesięcy znów będziesz się zastanawiał, jak rozmrozić lodówkę i co zrobić ze znajdującym się w niej jedzeniem.
Sprawdź także: Praktyczne porady: na jakiej wysokości powiesić okap?