Czy pleśń w lodówce jest niebezpieczna?

Pleśń jest toksyczna! Nawet jej niewielkie ilości mogą spowodować bardzo poważne zatrucie organizmu. Wydziela toksyny, które są naprawdę zabójcze dla ludzi. Oczywiście trzeba by jej zjeść bardzo wiele, by poważnie się rozchorować, ale nawet niewielka ilość na jedzeniu może oznaczać poważny problem.

Walka z nią jest trudniejsza, niż możesz się spodziewać. Białe, zielone czy kolorowe wykwity na owocach czy w słoikach są znakiem, że grzyb jest bardzo mocno rozrośnięty. Wcześniej może być po prostu niewidzialna. Czasami zdarza się, że jeden produkt w lodówce zacznie pleśnieć. Jego wyrzucenie może nic nie dać – pleśń zacznie pojawiać się na kolejnych produktach. Zarodniki pleśni potrafią przetrwać w lodówce bardzo długo. W takim wypadku konieczne jest odkażanie lodówki.

Sprawdź także: Jaka jest przyczyna wilgoci na oknach? Sprawdź, jak się jej pozbyć

Sprawdzanie świeżości jedzenia w lodówce
Aby uniknąć pleśni w lodówce, należy zadbać przede wszystkim o to, by nie zalegało w niej nieświeże jedzenie

Jak pozbyć się pleśni z lodówki?

Jeśli zauważysz pleśń w lodówce, a po wyrzuceniu spleśniałego jedzenia i umyciu półki problem powraca, konieczne jest dokładne wyczyszczenie całej lodówki. Zdejmij wszystkie półki, koszyki z drzwi oraz szuflady na warzywa i owoce, a następnie umyj je w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Pamiętaj, aby przed ponownym włożeniem do lodówki wszystkie elementy dobrze wyschły.

Kolejnym krokiem jest gruntowne umycie wnętrza lodówki. Sprawdź, czy pod uszczelkami nie zgromadził się brud, i dokładnie wyczyść wszystkie trudno dostępne miejsca. Uszczelki najlepiej umyć mieszanką wody z sodą oczyszczoną lub płynem do naczyń. Unikaj używania octu, gdyż może to prowadzić do wysychania i kruszenia się uszczelek w lodówce.

Zniszczona uszczelka w lodówce
Jedną z przyczyn powstawiania pleśni w lodówce może być zniszczona uszczelka, przez którą lodówka nie trzyma zimna

Odkażanie lodówki krok po kroku

Aby na dobre pozbyć się pleśni należy przeprowadzić odkażanie lodówki. Możesz zrobić to za pomocą środków chemicznych lub wypróbować któryś z domowych sposobów. Potrzebujesz mieszaniny wody z octem (w proporcji 2:1) albo wysokoprocentowego alkoholu (powyżej 60%). Dzięki temu usuniesz zarodniki pleśni, bakterie, takiemu odkażaniu podda się także grzyb.

Przetrzyj całe wnętrze lodówki miękką ściereczką nasączoną octem lub alkoholem. Zwróć szczególną uwagę na zakamarki, okolice odpływu, przy którym skrapla się wilgoć. Możesz przetrzeć także półki, szczególnie szufladę na warzywa i owoce – tam najczęściej rozpoczyna się pleśń i często jej zarodniki znajdują się właśnie w niej. Jeśli spleśniałe jedzenie znajdowało się w jakimś pojemniczku, jego także warto odkazić. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wyparzanie w gorącej, przegotowanej wodzie.

Jak zapobiec powstawaniu pleśni w lodówce?

Jest kilka sposobów na to, jak zapobiec powstawaniu pleśni w lodówce. Pierwszym z nich jest pilnowanie, by do środka dostawało się jak najmniej ciepłego powietrza. To ograniczy wilgoć i podnoszenie się temperatury w lodówce. Jak to zrobić? Sprawdź, czy wszystkie uszczelki są całe i dobrze trzymają. Ponadto postaraj się ograniczyć częstotliwość i długość otwierania drzwi w lodówce. Panująca wewnątrz niska temperatura mocno ogranicza rozwój pleśni, ale nie zahamowuje go zupełnie. Dopływ ciepłego powietrza może znów go mocno przyspieszyć.

Ponadto staraj się od razu wyrzucać wszystkie lekko nadpsute produkty. Pęknięte owoce i warzywa, jak na przykład śliwki, brzoskwinie, pomidory czy papryka są często pożywką dla pleśni. Postaraj się także nie wkładać do lodówki mokrych produktów. Skapująca wilgoć tworzy środowisko idealne dla potrzeb pleśni. Wycieraj wszystkie owoce i warzywa, zadbaj także o to, by wszystkie części lodówki dobrze wyschły, zanim wstawisz je do środka. Szufladę wyłóż ręcznikiem papierowym lub kup specjalną zawieszkę pochłaniającą nadmiar wilgoci. Zadbaj także o drożność odpływu i regularnie go przeczyszczaj.

ikona podziel się Przekaż dalej