Nie wiesz, jak i z czym jeść ten egzotyczny owoc? Podpowiadamy sposoby i przepisy

Granat to owoc o długiej historii – znany już w starożytności i uprawiany głównie w rejonach śródziemnomorskich. Choć w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, zdecydowanie warto go poznać bliżej. Granat kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, ale jego nietypowa budowa może utrudniać obieranie. W tym poradniku podpowiadamy, jak prawidłowo jeść granat, jak go obrać i z czym najlepiej go łączyć.
Z tego artykułu dowiesz się:
Charakterystyka granatu
Granaty były znane i cenione już ponad 5 tysięcy lat temu – uprawiano je w starożytnej Mezopotamii, a także w Egipcie, Grecji, Rzymie i na Bliskim Wschodzie. Z czasem dotarły również na Daleki Wschód. Obecnie rosną w wielu zakątkach świata – od krajów Bliskiego Wschodu po amerykańską Arizonę – i coraz częściej trafiają do sklepów także w Polsce.
Owoce granatu wyrastają na krzewach lub niewielkich drzewach i są jagodami – co oznacza, że nie posiadają miąższu w klasycznym rozumieniu, jak np. jabłka czy gruszki. Wewnątrz twardej skórki znajdują się liczne nasiona, otoczone przez charakterystyczne, galaretowate osnówki w intensywnie czerwonym kolorze.
To właśnie te soczyste osnówki stanowią jadalną część granatu i są niezwykle smaczne oraz zdrowe. Idealnie nadają się również do wyciskania soku. Zanim jednak będzie można się nimi cieszyć, trzeba przebić się przez grubą i twardą skórkę. Na szczęście, są proste sposoby, jak obrać granat bez bałaganu. Jeśli potrafisz obrać awokado, poradzisz sobie także z granatem – poniżej przedstawiamy kilka skutecznych metod, które to ułatwią. Pestki można jeść bezpośrednio z owocu lub przełożyć na talerz i dodać do różnych potraw.
Sprawdź także: Zrobisz ją w kilka minut, a dzieci zajmie na wiele godzin. Poznaj szybki przepis!
Jakie właściwości ma owoc granatu?
Granat jest nie tylko smaczny i ładnie wygląda jako część martwej natury. Ma liczne właściwości odżywcze i lecznicze. Zawiera duże ilości witaminy C, żelaza i potasu. W mniejszych ilościach pestki granatu zawierają witaminy B1 i B2, witaminę E oraz niacynę. Zawierają też polifenole, należące do przeciwutleniaczy oraz fitohormony. Oto jakie dobroczynne działanie mogą mieć sok i pestki granatu:
- Przeciwzapalne – witamina C zawarta w granacie w bardzo dużych ilościach sprawia, że łagodzone są stany zapalne.
- Odmładzające – przeciwutleniacze (również witamina C), witamina E oraz niacyna (witamina PP) sprawiają, że ziarna granatu działają odmładzająco. Regenerują skórę, sprawiają, że nabiera ona lepszego koloru i elastyczności.
- Poprawiające krążenie – dzięki regulacji ciśnienia krwi, łagodzeniu stanów zapalnych i utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, osoby spożywające pestki granatu lub sok mają lepsze krążenie. Jest to szczególnie ważne dla osób zagrożonych chorobą wieńcową. Granat zapobiega wielu chorobom serca.
- Łagodzi objawy miesiączki – tym razem główną częścią leczniczą jest skórka. Spożywanie skórki granatu działa rozkurczowo i rozszerza naczynia krwionośne. W dalszej części artykułu zawarte są porady jak przyrządzać skórkę granatu.
- Działa jak afrodyzjak – granat na kilka sposobów może wzbogacić i polepszyć nasze życie seksualne. Poprawia erekcję u mężczyzn, u kobiet może zwiększać popęd seksualny. Niektórzy twierdzą też, że potęguje doznania. Chociaż tych ostatnich właściwości nie potwierdzono klinicznie.
Różne poradniki wymieniają jeszcze łagodzenie skutków menopauzy i zapobieganie powstawaniu nowotworów. Z pewnością właściwości odżywcze granatu zachęcają do jego jedzenia. Warto także dowiedzieć się, na przykład jak zrobić sok z granatu.

Jak jeść granat?
Ze względu na grubą, mięsistą skórkę i dużą liczbę drobnych pestek w środku, granat może sprawiać trudności podczas obierania. Jeśli nie wiesz, jak się za to zabrać, zacznij od odcięcia górnej części owocu – tzw. korony, czyli wystającego fragmentu. Następnie przekrój granat na ćwiartki, najlepiej wzdłuż naturalnych przegród miąższu. Dzięki temu łatwiej unikniesz zabrudzeń spowodowanych wypadającymi ziarenkami.
Aby jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko poplamienia rąk czy ubrania, warto włożyć pokrojony granat do miski z wodą i zostawić na około 10 minut. Po tym czasie możesz zacząć oddzielać ziarenka od skórki – najlepiej również pod wodą. Pestki opadną na dno, a kawałki skórki i błonek wypłyną na powierzchnię, co znacznie ułatwi oddzielenie jadalnych części od reszty.
W zależności od tego, jak planujesz wykorzystać granat, możesz zachować jedynie pestki lub również skórkę, która – co ciekawe – ma pewne właściwości zdrowotne. Jak z niej skorzystać? O tym piszemy w dalszej części poradnika.
Sprawdź także: Takie spodnie wciąż nie wychodzą z mody! Możesz je mieć za półdarmo
Z czym jeść owoc granatu?
Żeby wiedzieć jak jeść granat, trzeba wiedzieć z czego się składa. Główną częścią jadalną są ziarna granatu. Przede wszystkim zaś ich galaretowata otoczka. To z niej można też uzyskać pyszny i zdrowy sok. Wyciskając sok z ziaren pamiętajmy, żeby nosić odzież ochronną, gdyż ma on właściwości barwiące.
Ziarna granatu nadają się do sporządzania sałatek lub jako ozdoba do potraw np. tortów owocowych. Ze względu na intensywny, czerwony kolor dobrze nadają się do ustrojenia słodkich potraw na Boże Narodzenie. Mogą zastępować, mniej dostępne w sezonie zimowym, świeże porzeczki czy wiśnie.
Pestki granatu można łączyć nie tylko z owocami i słodkimi deserami. Może on zastąpić borówkę lub żurawinę w potrawach mięsnych i wytrawnych sałatkach. Do mięs dobrze pasuje sos z granatu. Zaprawia się go winem lub octem balsamicznym.

Z granatu można pozyskać również skórkę, która ma właściwości lecznicze. Po oddzieleniu od reszty owocu możemy ją podsuszyć i pokroić na drobne kawałki. Ze skórki robi się przede wszystkim wyciągi wodne – napary, wywary i maceraty. Można ją zalewać tak jak herbatkę, zagotować lub zostawić na kilka godzin w letniej albo zimnej wodzie. Wyciągów wodnych ze skórki można też używać jako okładów na twarz i środki do przemywania skóry. Ich działanie jest przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Kiedy ją pijemy, to działa też rozkurczowo. Granat to nie jedyny owoc, którego jedzenie może być kłopotliwe.
Kto nie powinien jeść owocu granatu?
Granat to owoc o wielu cennych właściwościach zdrowotnych i w większości przypadków jego spożywanie jest zalecane. Jednak istnieją pewne sytuacje, w których warto zachować ostrożność lub całkowicie z niego zrezygnować.
Przede wszystkim powinny unikać granatu osoby z problemami żołądkowymi. Przy nadkwaśności, wrzodach żołądka, zapaleniu błony śluzowej oraz chorobach dwunastnicy i trzustki, spożycie granatu może nasilać dolegliwości. Jeśli nie masz pewności, czy możesz go jeść – zacznij od niewielkiej ilości i obserwuj reakcję organizmu.
Ostrożność powinny zachować także osoby przyjmujące niektóre leki – zwłaszcza te na obniżenie cholesterolu. Granat również wpływa na jego poziom i może nasilić działanie leków, co w niektórych przypadkach może być niepożądane.
Dla większości osób granat to jednak wartościowy i smaczny dodatek do diety. Mamy nadzieję, że zyska większą popularność również w Polsce. Warto eksperymentować i dodawać jego pestki do różnych dań – zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Sprawdź także: Modne spodnie taniej niż w sklepie? Ten patent zmienia wszystko!