Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - z tym przepisem zawsze wychodzą idealne

Pieczone ziemniaki z piekarnika elektrycznego to prawdziwy klasyk, który łatwo przygotować w domowych warunkach. Jak więc upiec ziemniaki w piekarniku krok po kroku? Istnieje wiele metod, które pozwalają uzyskać idealny smak i chrupiącą skórkę. Sprawdź, jakie sposoby warto wypróbować, by cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadu!
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
- Ziemniaki pieczone w piekarniku elektrycznym
- Jak zrobić zapiekane ziemniaczki?
- Pieczone ziemniaki z piekarnika
Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
Aby ziemniaki dobrze upiekły się w piekarniku, warto sięgnąć po odpowiednią odmianę – najlepiej taką, która nie wymaga wcześniejszego gotowania. Po upieczeniu będą one delikatne w środku i lekko sypkie. Jeśli jednak masz tylko ziemniaki mniej odpowiednie do pieczenia, nic straconego – wystarczy je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie. Dzięki temu po upieczeniu będą przyjemnie chrupiące, niczym frytki lub cienkie talarki.
Przed wstawieniem do piekarnika koniecznie pokrój ziemniaki – mogą to być ćwiartki, paski albo talarki, w zależności od ich wielkości i formy podania. Odpowiednie cięcie sprawi, że ziemniaki upieką się równomiernie. Do przygotowania będą potrzebne:
- olej,
- przyprawa ziołowa do ziemniaków,
- tymianek / rozmaryn – wedle uznania.
- Ułóż na blaszce pokrojone w wybrany kształt ziemniaki.
- Skrop je nieco olejem i posyp przyprawami.
- Wstaw ziemniaki do piekarnika (najlepiej ok. 180 st. C).
- Jak długo piec ziemniaki? Otóż do momentu, aż się zarumienią.
Pieczone ziemniaki będą smakowały równie świetnie, gdy niczym ich nie przyprawisz. Warto jednak będzie zaraz po wyjęciu „potraktować” je z osobna masłem i odrobiną soli.
Sprawdź także: Brak papieru do pieczenia? Nie panikuj! Tym możesz go zastąpić
Ziemniaki pieczone w piekarniku elektrycznym
Opiekane kartofle to świetny dodatek do każdego obiadu. Możesz przyrządzić je w takiej wersji, zamiast podać tradycyjnie gotowane. Możesz zapiekać je same lub z serem czy warzywami – traktując jako osobny, pełnowartościowy posiłek. Idealne do piekarnika będą ziemniaki sałatkowe (jak denary). Nie zawierają wiele skrobi, więc się nie rozpadną w trakcie pieczenia. Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
- Umyj ziemniaki. Nie musisz obierać ze skórki, jak są czyste.
- Podziel je na równe kawałki, by szybciej się upiekły.
- Gotuj ok. 10 minut, żeby skrócić czas ich pieczenia.
- Posmaruj oliwą i posyp wybranymi przyprawami do smaku.
- Możesz też zrobić w nich nacięcia i włożyć np. liście laurowe.
- Wsadź całość do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) i piecz ok. 35 minut.
Zastanawiasz się, jak długo piec ziemniaki? Otóż, co przepis – to inaczej. Zależy to głównie od wielkości ziemniaków i tego, czy są stare, czy też młode. Młode bowiem często można piec krócej, bo ok. 25 minut. Możesz także piec słodkie ziemniaki, czyli bataty – jednak trzeba je piec krócej, bo dość szybko miękną.

Jak zrobić zapiekane ziemniaczki?
Jeżeli chcesz zrobić mocno aromatyczne pieczone ziemniaki do obiadu, przygotuj sobie:
- 1 kg ziemniaków (typ B),
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oliwy,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki papryki wędzonej,
- 2 łyżeczki drobno zmielonej cebuli suszonej.
Sposób przygotowania:
- Umyj i pokrój ziemniaki na małe kawałki (ok. 3 cm), bez obierania.
- Zagotuj je w soli morskiej (ok. 10 minut), odcedź i pozwól im się ostudzić.
- Nastaw piekarnik na termoobieg i 220 st. C.
- Olej wlej do miseczki, zetrzyj czosnek i dodaj przyprawy. Zblenduj na gładką masę.
- Ziemniaki polej uzyskanym sosem i rozprowadź go po nich.
- Wyłóż kartofle na blaszce przykrytej papierem do pieczenia – nie mogą się stykać ze sobą.
- Piecz ok. 30 minut, aż się przyrumienią.
Sprawdź także: Mało kto stosuje ten sposób pasteryzacji słoików. Jest wygodniejszy niż gotowanie
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Możesz użyć mączystej odmiany do pieczenia, jak irga czy irys – zachowają one bowiem odpowiednie właściwości w trakcie obróbki termicznej. Przygotuj:
- 3 ziemniaki irys / irga,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 250 st. C.
- Oczyść kartofle pod bieżącą wodą, wysusz papierowym ręcznikiem i pozbądź się wszystkich oczek przy użyciu ostrego nożyka.
- Natrzyj ziemniaki pędzelkiem do rozprowadzania tłuszczu lub dłonią – koniecznie oliwą z oliwek. Wetrzyj w nie później sól i pieprz (zmielony).
- Nadziej ziemniaki w kilku miejscach, aby mogła z nich łatwo ulecieć para wodna w piekarniku.
- Wyłóż blachę folią do pieczenia, a następnie piecz przez ok. 50 minut.
Oczywiście czas pieczenia ziemniaków zależy od rodzaju piekarnika, jego mocy oraz od wielkości i odmiany samych kartofli – wspomnieliśmy już o tym wcześniej. Średnie i duże ziemniaki najlepiej piec w temperaturze 200–220°C przez około 50 minut, natomiast mniejsze warto ustawić w zakresie 150–180°C i piec nieco dłużej, nawet do 60 minut.
Ciekawym trikiem jest też podpieczenie ziemniaków w kuchence mikrofalowej – dzięki temu znacząco skrócisz czas potrzebny w piekarniku. Jeśli używasz delikatniejszych odmian, zabezpiecz je w piekarniku folią do pieczenia – dzięki temu skórka się nie przypali. Te proste wskazówki sprawią, że przygotowanie pieczonych ziemniaków będzie szybkie i efektowne, a same ziemniaki staną się pysznym dodatkiem do każdego obiadu.
Sprawdź także: Uwielbiasz zbierać grzyby? Wystarczy piekarnik, by przechować je na zimę