Logo serwisu: Lifehacks.pl
Menu
  • Szkodniki
    • Zwalczanie szkodników
    • Gryzonie
    • Sposoby na myszy
    • Insekty
    • Karaluchy
    • Zwalczanie much
    • Zwalczanie mrówek
    • Prusaki
      • Sprzątanie i pranie
        • Sprzątanie
        • Sprzątanie kuchni
        • Sprzątanie łazienki
        • Mycie okien
        • Domowe sposoby
        • Czyszczenie sprzętów
        • Środki czystości
        • Pranie
        • Środki do prania
        • Pranie ubrań
        • Pranie pościeli
        • Czyszczenie pralki
        • Usuwanie plam
        • Prasowanie ubrań
          • Codzienne lifehacki
            • Czyszczenie
            • Usuwanie kamienia
            • Akcesoria do sprzątania
            • Wilgoć w domu
            • Ciekawostki
            • Praktyczne rozwiązania
            • Praktyczne porady
            • Codzienne lifehacki
              Szukaj
              • Lifehacks.pl
              • Przepisy kulinarne
              • Przepisy na domowe gofry

              Z tym przepisem wyjdą chrupiące jak z budki nad morzem. Zrób domowe gofry!

              Domowe gofry
              Użyj dobrze napowietrzonego ciasta z ubitych białek, by gofry były lekkie i chrupiące, fot. Werner
              Opublikowano: 11.07.2025Autor: Tomasz ZalewskiUdostępnij

              Gofry to jedna z najłatwiejszych przekąsek, które z powodzeniem przygotujesz w domowym zaciszu. Wystarczy dobra gofrownica i odpowiedni przepis na ciasto. Istnieje wiele wariantów – od klasycznych po wersje bez oleju, jajek czy mleka, idealne dla osób na diecie wegańskiej. Domowe gofry można przyrządzić na różne sposoby, a poniżej prezentujemy te, które cieszą się największą popularnością.

              1. Najlepsze ciasto na domowe gofry
              2. Co zrobić, by gofry były chrupiące gofry?
              3. Wegańskie gofry bez jajek i mleka
              4. Przepis na gofry bez glutenu
              5. Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

              Najlepsze ciasto na domowe gofry

              Istnieje kilka głównych cech, które odróżniają gofry domowej roboty od naleśników, omletów czy placków. Po pierwsze ciasto jest chrupiące (o tym jak je uzyskać opowiemy dokładniej poniżej), ale jednocześnie sprężyste. Ma też charakterystyczny, wyraźny smak, który sprawia, że gofry można zjadać bez żadnych dodatków. Podstawowa masa na gofry zawiera następujące składniki:

              • 1 szklanka mąki pszennej
              • 1 szklanka mleka
              • proszek do pieczenia (pół łyżeczki na szklankę mąki)
              • 1 łyżka drobnego cukru lub cukru pudru
              • olej (około 80 ml)
              • 2 jajka

              Białka z jajek odkładamy osobno. Mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (np. za pomocą blendera). Z białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy do reszty zmieszanych składników. Następnie umieszczamy odpowiednie porcje łyżką w gofrownicy. Tak przygotowane ciasto jest smaczne i puszyste.

              Sprawdź także: Koniec ze zbitą bryłą owoców! Tak najlepiej mrozić truskawki

              Co zrobić, by gofry były chrupiące gofry?

              Chrupiące ciasto to jeden z najważniejszych elementów udanych gofrów, szczególnie gdy przygotowujemy je samodzielnie w domu. Satysfakcja z perfekcyjnej konsystencji i smaku to powód do dumy każdego domowego cukiernika. Aby uzyskać pożądany efekt, warto sięgnąć po sprawdzone triki, które sprawiają, że gofry są jednocześnie lekkie i chrupiące.

              Jedną z możliwości jest użycie gotowej mieszanki do gofrów, podobnej do tych wykorzystywanych w profesjonalnych punktach gastronomicznych. Trzeba jednak zadać sobie pytanie, czy ciasto przygotowane z proszku można jeszcze nazwać w pełni domowym. Dla tych, którzy stawiają na samodzielne przygotowanie, lepszym rozwiązaniem może być dodanie do ciasta odrobiny wody gazowanej. Jej obecność wpływa korzystnie na strukturę masy – ciasto staje się delikatnie twardsze i bardziej kruche, a dzięki bąbelkom również puszyste. W efekcie otrzymujemy gofry o jakości, która może śmiało konkurować z gotowymi mieszankami.

              Domowe gofry z polewą
              Po upieczeniu odkładaj gofry na kratkę, aby zachowały chrupkość z każdej strony fot. Stepanek Photography

              Bez względu na to, jaką bazę wybierzemy, warto pamiętać o jednej kluczowej zasadzie: po zdjęciu z gofrownicy nie należy układać gofrów jeden na drugim. Gorące ciasto oddaje parę wodną, a ułożone warstwowo gofry mogą stracić swoją chrupkość przez skraplającą się wilgoć. Aby zachować ich idealną teksturę, najlepiej rozłożyć je osobno na kratce lub talerzu, pozwalając wodzie swobodnie odparować.

              Wegańskie gofry bez jajek i mleka

              Dieta wegańska zyskuje na popularności – nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też etycznych i ekologicznych. Wegańskie gofry to świetna alternatywa również dla osób z nietolerancją laktozy czy uczuleniem na białko zwierzęce. Co więcej, przy odpowiednich składnikach są równie smaczne jak ich tradycyjna wersja.

              W klasycznym cieście na gofry ważną rolę odgrywają mleko i jajka, ale z powodzeniem można je zastąpić produktami roślinnymi. Zamiast mleka krowiego warto sięgnąć po napoje roślinne – sojowy, dzięki swojej gęstości i zawartości tłuszczu, najlepiej imituje mleko zwierzęce, choć sprawdzą się też napoje owsiane, migdałowe czy konopne. Puszystość zapewni ciastu proszek do pieczenia, z którego nie należy rezygnować. Dla podkreślenia smaku warto dodać też odrobinę soku z cytryny lub octu jabłkowego.

              Sekretem udanych wegańskich gofrów jest aquafaba – woda po ciecierzycy z puszki, którą ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy odrobinę cukru i oleju, a następnie delikatnie łączymy z przygotowanym wcześniej ciastem, najlepiej dodając je partiami i miksując na wolnych obrotach. Gotową masę wystarczy przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec, aż uzyskamy złocisty, chrupiący efekt.

              Sprawdź także: Banalny trik na obranie tego owocu. Niepotrzebnie męczysz się nożem

              Przepis na gofry bez glutenu

              Jeżeli ktoś ma uczulenie na gluten lub chce go ograniczyć, to może czuć się wyeliminowany z przyjemności jaką jest jedzenie gofrów. Niezależnie od tego czy sami mamy taką sytuację, czy chcemy piec gofry dla innych, zawsze warto znać przepis na gofry bez glutenu. Jako zamiennika jajek można użyć tak samo piany z aquafaby. Żeby gofry były dobre musi być też dodany jakiś tłuszcz. Na przykład olej kokosowy. Głównym problemem są mąki. Dobry smak i konsystencję uzyskamy mieszając mąkę owsianą z ryżową. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to, czy mąka owsiana ma oznaczenie produktu bezglutenowego. Owies nie zawiera glutenu, natomiast często jest przechowywany w tych samych silosach co ziarno pszenicy i żyta. Dla osób chcących po prostu ograniczyć gluten taka ilość jest nieistotna, ale dla cierpiących na celiakię może się skończyć poważnym atakiem alergii.

              Chrupiące domowe gofry.
              Rozgrzej gofrownicę przed pieczeniem i nie otwieraj jej zbyt wcześnie podczas pieczenia fot. Pixel-Shot

              Wybieramy więc tylko sprawdzone mąki. Tak samo postępujemy, jeżeli jako bazę mleczną wybierzemy mleko owsiane.

              Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

              Gofry można przygotować nie tylko w gofrownicy – istnieje kilka alternatywnych metod, które pozwalają uzyskać podobny efekt, nawet jeśli nie mamy specjalnego urządzenia. Najważniejsze jest, by ciasto miało odpowiednią konsystencję – przypominającą masę naleśnikową, ale z dodatkiem proszku do pieczenia – i w efekcie przybrało charakterystyczny, karbowany kształt.

              Jedną z opcji jest patelnia grillowa, która dzięki rowkowanej powierzchni świetnie imituje wzór gofra. Wystarczy wlać porcję przygotowanego ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć, aż nabierze złocistego koloru. W przypadku dobrej jakości patelni nie trzeba nawet używać tłuszczu, co może być zaletą dla osób unikających oleju.

              Drugim rozwiązaniem może być forma silikonowa, przystosowana do pieczenia w piekarniku. To wygodny sposób na domowe gofry – ciasto wystarczy przelać do formy i wstawić do nagrzanego pieca. Warto tylko zadbać o to, by masa miała nieco bogatszy skład, na przykład z dodatkiem masła zamiast oleju, co lepiej sprawdzi się w pieczeniu niż smażeniu.

              Jeśli posiadasz w domu toster z wymiennymi płytkami, przypominający budową gofrownicę, to i on może z powodzeniem posłużyć do wypieku gofrów. W tym przypadku nie trzeba zmieniać przepisu – klasyczne ciasto sprawdzi się doskonale i da chrupiący efekt.

              Jak widać, gofry można przygotować na wiele sposobów – bez względu na sprzęt, dietę czy preferencje. Najważniejsze, by uzyskać efekt puszystego, złocistego i chrupiącego ciasta z charakterystycznym wzorem.

              Sprawdź także: To najlepszy sposób na przedłużenie świeżości jedzenia. Nic więcej się nie zmarnuje

              Czytaj także:
              • Porady i sposoby: jak wyczyścić toster, opiekacz czy gofrownicę
              • W restauracji zapłacisz nawet 20 zł za małą szklankę. W domu zrobisz za grosze
              • W tym daniu najważniejsze jest ciasto. Domownicy będą się zajadać!

              Lifehacks.pl
              • Grupa KB.pl - informacje
              • Kontakt
              • Reklama
              Mapa strony
              • Aktualności
              • Artykuły
              • Tagi
              • Autorzy
              Inne serwisy Grupy KB.pl
              • KB.pl
              • Fajny Ogród
              • Fajny Zwierzak
              • Ania radzi
              • Kroniki Dziejów
              • Fajne Gotowanie
              • Spokojnie o ciąży
              Informacje prawne
              • Regulamin
              • Polityka prywatnosci i cookies
              • Regulamin DSA
              • Zaufani partnerzy
              © -2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.