Nie przepłacaj na mieście, zrób w domu! Przepisy na pyszną kawę mrożoną

Mrożona kawa to idealny napój na gorące dni – orzeźwia i świetnie smakuje. Odpowiednio przygotowana może zastąpić deser, a jej wykonanie wcale nie jest trudne. W tym poradniku pokazujemy trzy proste sposoby na domową kawę mrożoną, którą przygotujesz w kilka minut.
- Jaką kawę wybrać?
- Kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej
- Kawa lodowa po włosku
- Frappe w domowym wydaniu
- Kawa orientalna na zimno
- Dodatki do kawy mrożonej
Jaką kawę wybrać?
Domowa mrożona kawa powinna być przede wszystkim prosta do przygotowania – szczególnie latem, kiedy liczy się szybkie orzeźwienie. Niektórzy jednak lubią poświęcić nieco więcej czasu, by uzyskać idealny smak i aromat. Dla prawdziwych miłośników kawy najlepszym wyborem pozostaje kawa ziarnista, która daje największą kontrolę nad jakością napoju.
Świeżo zmielone ziarna palonej kawy mają wyjątkowy aromat, który stanowi solidną bazę dla każdej wersji mrożonego napoju – bez względu na to, czy dodajemy mleko, lód, syropy czy inne dodatki. Samodzielne mielenie ziaren daje pewność, co trafia do naszej szklanki. Możemy też ocenić, czy używamy czystej arabiki, robusty, czy ich mieszanki. Taka kompozycja pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze – odpowiednią równowagę między goryczką a głębią smaku.
Zarówno kawa mielona, jak i ziarnista mają jeszcze jedną dużą zaletę – są mniej przetworzone, a więc bardziej naturalne. Dzięki temu nie obciążają organizmu dodatkowymi substancjami, które często znajdują się w gotowych mieszankach czy kapsułkach. Jeśli gdzieś czytaliśmy o prozdrowotnych właściwościach kawy – od odchudzania po działanie antyoksydacyjne – to właśnie o takiej, naturalnej wersji mowa.
Sprawdź także: Zapomniałaś wyjąć kurczaka z zamrażarki? Tym sposobem szybko go rozmrozisz
Kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej
Kawa rozpuszczalna ma jedną bardzo ważną zaletę – szybko się ją przyrządza. Poza tym jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Domowa kawa powinna spełniać te warunki. Zwłaszcza, jeżeli ma być przyrządzona szybko, np. przed wyjściem do pracy. Najpopularniejszą marką kawy rozpuszczalnej jest Nescafe. Chociaż to nie firma Nestle była pomysłodawcą tego rodzaju kawy, to produkuje swoją wersję od 1939 roku. Inne popularne dziś kawy to Tchibo i Jacobs.
Zaletą kawy rozpuszczalnej jest również to, że nie jest taka mocna. Dla niektórych jest to wada, jednak pomyślmy ilu zawałów udało się uniknąć dzięki wynalazkowi kawy rozpuszczalnej. Z pewnością łatwiej przyrządza się z niej latte, cappuccino i inne klasyczne odmiany.
Kawa rozpuszczalna nadaje się też do deserów. Łatwa do uzyskania kawa na zimno doskonale komponuje się w kremach, z dodatkiem bitej śmietany. Można też dosypać ją bezpośrednio do urabianego ciasta, uzyskując ciekawy, wyrazisty smak.

Kawa lodowa po włosku
Klasyczna kawa na zimno po włosku to tzw. freddo. Jest to prosta w przygotowaniu, mocna i bardzo orzeźwiająca forma kawy na bazie espresso lub mokki. Oto przepis jak zrobić kawę mrożoną po włosku (przepis na dwie porcje):
Składniki
- 100 ml esencji espresso (lub mokka)
- 1/2 szklanki pokruszonego lodu
- mleko 3,2%
Przepis podstawowy
Przygotowaną esencję studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby była naprawdę zimna. Espresso klasyczne przygotowuje się z kawy mielonej i zaparzonej ciśnieniowo. Można zamiast tego przygotować esencję z kawy rozpuszczalnej Nescafe lub innej.
Po schłodzeniu wyjmujemy w lodówki, zasypujemy pokruszonym lodem i na wierzch polewamy mlekiem. Dokładne proporcje zależą od preferencji. Jeżeli wolimy mocniejszą kawę, to warto ograniczyć ilość mleka. Jeżeli preferujemy słabsze, typu latte, to wlewamy go więcej. Kawę można udekorować bitą śmietaną.
Przepis alternatywny
Esencji nie studzimy, tylko sypiemy pokruszony lód bezpośrednio na gorącą kawę. Na wierzch lejemy mleko, według preferencji.
Kawę freddo można podać w wersji klasycznej lub deserowej. Na wierzch można wtedy położyć bitą śmietanę, dodać trochę lodów, a całość przyozdobić czekoladową lub lukrową posypką.
Sprawdź także: Jak pokroić arbuza oprócz w zwykłe trójkąty? To efektowne sposoby
Frappe w domowym wydaniu
Dla wielu osób domowa mrożona kawa to przede wszystkim kwestia wygody. Choć Włosi zapewne nie pochwaliliby użycia kawy rozpuszczalnej w tradycyjnych napojach typu freddo, Grecy nie mają z tym problemu – wręcz przeciwnie. To właśnie od nich pochodzi pomysł na frappe, czyli mrożoną kawę przygotowaną bez parzenia i mielenia ziaren. Sekret tkwi w prostocie: wystarczy kawa rozpuszczalna (np. Nescafe), zimna woda i coś, czym można ją spienić.
Przygotowanie greckiej kawy frappe jest bardzo proste. Kawę rozpuszczalną wystarczy wymieszać energicznie z wodą – można użyć blendera, miksera, słoika, szejkera albo jakiegokolwiek zamykanego naczynia. Najważniejsze, by powstała gęsta, charakterystyczna piana. Następnie do napoju dodaje się kostki lodu. W zależności od gustu można wzbogacić ją o mleko lub cukier, choć świetnie smakuje również w wersji czystej – lekko gorzkiej i orzeźwiającej.
Tradycyjne podanie frappe to wysoka szklanka z grubym dnem i słomka – nie tylko dla estetyki, ale też po to, by kawa dłużej pozostała chłodna. Taka forma podania idealnie komponuje się z letnimi koktajlami i napojami na zimno, dodając nie tylko smaku, ale i klimatu południowych wakacji.

Kawa orientalna na zimno
Jeżeli mamy dość klasycznych przepisów, to warto przygotować coś bardziej egzotycznego. Przepis na mrożoną kawę po tajsku wymaga większej ilości składników, ale jest łatwy do realizacji. Oto jak zrobić kawę mrożoną po tajsku (przepis na 2 porcje w szklankach):
Składniki
- 400 ml mocnej kawy (rozpuszczalna lub mielona zaparzana)
- 4 łyżeczki cukru
- ekstrakt z wanilii
- cynamon
- kolendra
- tłuste mleko lub śmietanka 20 ml
Przepis
Zaparzamy kawę, dodajemy cukru i przypraw. Mieszamy. Bierzemy formę do kostek lodu i część kawy rozlewamy do formy. Kostki zamrażamy, resztę kawy odkładamy do lodówki. Po zamrożeniu kostki wsypujemy do wysokich szklanek, zalewamy płynną, schłodzoną kawą. Ostrożnie dodajemy śmietanę lub mleko, żeby uzyskać efekt warstw.
Dodatki do kawy mrożonej
Lodowa kawa może przybierać najróżniejsze formy – od prostego espresso z kostkami lodu po bogato udekorowany deser kawowy. Każda wersja ma swój urok, ale nie każdemu będzie smakować to samo. Jeśli chcemy poczęstować gości mrożoną kawą w wersji deserowej, warto zadbać o odpowiednie dodatki. Może to być klasyczna latte na zimno, kulki lodów z aromatyczną kawą, albo napój z dodatkiem czekoladowego sosu i odrobiną bitej śmietany.
Przygotowując mrożoną kawę w domu, mamy o wiele większą swobodę niż w kawiarni. Nawet jeśli bazowy przepis nie zawiera wielu składników, nic nie stoi na przeszkodzie, by go wzbogacić według własnego uznania. Można dodać egzotyczne przyprawy, świeże owoce lub skórkę cytrusową. Kawa z bitą śmietaną świetnie komponuje się z posypką z orzechów, wiórków kokosowych czy płatków migdałowych – każdy z tych dodatków nie tylko wzbogaci smak, ale i podniesie walory estetyczne napoju.
Przyrządzanie mrożonej kawy w domu to także świetna okazja, by pobawić się formą podania. Nawet jeśli nie mamy klasycznych szklanek czy kieliszków do deserów, możemy postawić na własną inwencję. Kawa w pucharkach do lodów, przezroczystych miseczkach czy niewielkich czarkach może wyglądać równie efektownie, co profesjonalne serwowanie. Mamy nadzieję, że te inspiracje umilą niejedno spotkanie – czy to w gronie znajomych, czy podczas leniwego popołudnia we dwoje.
Sprawdź także: W minionym roku zepsuły Ci się przetwory? Poznaj te zasady wekowania