Logo serwisu: Lifehacks.pl
Menu
  • Szkodniki
    • Zwalczanie szkodników
    • Gryzonie
    • Sposoby na myszy
    • Insekty
    • Karaluchy
    • Zwalczanie much
    • Zwalczanie mrówek
    • Prusaki
      • Sprzątanie i pranie
        • Sprzątanie
        • Sprzątanie kuchni
        • Sprzątanie łazienki
        • Mycie okien
        • Domowe sposoby
        • Czyszczenie sprzętów
        • Środki czystości
        • Pranie
        • Środki do prania
        • Pranie ubrań
        • Pranie pościeli
        • Czyszczenie pralki
        • Usuwanie plam
        • Prasowanie ubrań
          • Codzienne lifehacki
            • Czyszczenie
            • Usuwanie kamienia
            • Akcesoria do sprzątania
            • Wilgoć w domu
            • Ciekawostki
            • Praktyczne rozwiązania
            • Praktyczne porady
            • Codzienne lifehacki
              Szukaj
              • Lifehacks.pl
              • Przepisy kulinarne
              • 3 przepisy na domowy rosół

              To zdecydowanie ulubiona zupa Polaków. Mamy na nią 3 sprawdzone przepisy

              Rosół w garnku
              Do dużego garnka włóż kawałki mięsa (najczęściej kurczaka lub wołowiny), zalej zimną wodą i powoli doprowadź do wrzenia, fot. madaland
              Opublikowano: 10.05.2025Autor: Kaja BudzyńskaUdostępnij

              Domowy rosół to klasyka polskiej kuchni, często goszcząca na stole nie tylko w niedzielę. Choć jego przygotowanie może wydawać się proste, osiągnięcie pełnego smaku i przejrzystości wymaga odpowiedniego podejścia. Poznaj trzy sprawdzone przepisy, które pomogą ci idealnie skomponować składniki i ugotować aromatyczny, klarowny rosół.

              Z tego artykułu dowiesz się:

              1. Jak ugotować rosół?
              2. Z jakiego mięsa zrobić rosół?
              3. Sprawdzone przepisy na rosół
              4. Jaki makaron do rosołu wybrać?

              Jak ugotować rosół?

              Gotowanie rosołu rządzi się pewnymi zasadami, które pozwalają uzyskać przejrzysty, złocisty wywar o głębokim smaku. Kluczem do sukcesu jest nie tylko dobór składników, ale także odpowiednia technika gotowania.

              Aby rosół nie wyszedł mętny, zbyt tłusty czy zdominowany przez smak warzyw, najlepiej przygotować go na bazie kury lub kurczaka. Mięso z kury jest bardziej aromatyczne i lepiej sprawdza się w tej roli, o ile nie jest zbyt tłuste. Warzywa niezbędne w klasycznym przepisie to marchew, pietruszka, por i seler. Dla pełni smaku warto też dodać cebulę – najlepiej opaloną nad palnikiem lub lekko przypieczoną na suchej patelni.

              Wśród przypraw do rosołu najczęściej używa się soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Dla wyważenia smaku niektórzy dodają też szczyptę cukru – o tym więcej w dalszej części przepisu. Doskonały rosół to taki, w którym harmonijnie łączą się nuty słone, ostre i delikatnie słodkie. Warto dorzucić odrobinę suszonego lubczyku, a w niektórych wariantach również kawałek świeżego imbiru. Przed podaniem zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, co doda jej świeżości.

              Rosół należy gotować powoli, na małym ogniu – tylko wtedy wywar pozostanie klarowny i bogaty w smaku. Zbyt intensywne gotowanie spowoduje mętnienie zupy i utratę aromatu. Cierpliwość i delikatne gotowanie to sekret udanego rosołu.

              Sprawdź także: Można je uznać za potrawę narodową! Poznaj 3 najlepsze przepisy

              Z jakiego mięsa zrobić rosół?

              Najpopularniejszy jest rosół drobiowy, ale nie jest to jedyna opcja. Na czym jeszcze można zrobić złotą zupę? Przede wszystkim na kościach wołowych lub mieszanych (z wołowiny i z kury). Naprawdę smaczny jest rosół gotowany na różnych kościach. Można do tego dodać trochę mięsa z kurczaka. Kość wołowa nadaje mocniejszy, bardziej wyrazisty smak.

              Chociaż rosół jest typową zupą na mięsie, to można go zrobić również w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. W tym ostatnim przypadku najczęściej mięso zastępuje się tofu lub innym produktem sojowym, a charakterystyczny smak można uzyskać, dobierając odpowiednio przyprawy. Można np. zastosować przyprawę do kurczaka. Zamiast tłuszczu zwierzęcego dodaje się zwykle odrobinę oleju.

              Składniki rosołu w garnku.
              Dodaj obrane warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę) oraz przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól fot. weyo

              Niektórzy używają do zaprawienia zupy kostek rosołowych. Jest to dobre wyjście, jeżeli trzeba szybko przygotować posiłek. Jednak cały sekret idealnego domowego rosołu polega na tym, żeby nie używać glutaminianu sodu i innych polepszaczy smaku. Bez nich będzie nie tylko zdrowszy, ale też bardziej pożywny.

              Sprawdzone przepisy na rosół

              Jak zrobić rosół? Na to pytanie możemy udzielić wielu odpowiedzi. Zapoznaliście się już z podstawowymi zasadami gotowania rosołu. Teraz czas na instrukcje gotowania krok po kroku. Każdy przepis zawiera trochę inny zestaw składników. Gotowe zupy będą się też różniły nieznacznie smakiem. Warto wypróbować każdą z poniższych.

              Przepis 1. Klasyczny rosół z kury

              Do klasycznego rosołu drobiowego będziemy potrzebować:

              Świeżej lub rozmrożonej dzień wcześniej tuszki z kury, tzw. porcja rosołowa (chcecie spróbować idealnego rosołu, to unikajcie mięsa z kurczaka)

              • 2-3 marchewki
              • 1-2 pietruszki
              • połówki pora
              • kawałka selera (mniej więcej mieszczący się w zaciśniętej dłoni)
              • podpieczonej lub opalonej nad palnikiem cebuli
              • szczypty soli
              • kilku ziarenek pieprzu czarnego
              • 1-2 ziarenek ziela angielskiego
              • listek laurowy
              • opcjonalnie gałązki świeżego lubczyku lub siekanej natki pietruszki.

              Mięso należy dokładnie opłukać i włożyć do garnka z zimną wodą, a następnie powoli podgrzewać na małym ogniu. W międzyczasie można przygotować warzywa – obieramy je i kroimy w większe kawałki, np. marchew i pietruszkę dzielimy wzdłuż na 3–4 części. Warzywa dodajemy dopiero po pierwszym zagotowaniu się wywaru z mięsa, wcześniej usuwając z powierzchni tzw. szumowiny, które mogą wpłynąć na klarowność zupy. Choć nie zawsze jest to zaznaczone w przepisach, warto dorzucić także kawałek świeżego imbiru – nada on rosołowi lekko pikantny, rozgrzewający charakter.

              Przyprawy takie jak sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy dodajemy razem z warzywami. Wyjątek stanowią zioła – natkę pietruszki i lubczyk można związać i wrzucić do garnka na ostatnie kilka minut gotowania, by oddały swój aromat. Alternatywnie, posiekaną natkę można dodać bezpośrednio na talerz tuż przed podaniem.

              Cały proces gotowania rosołu zajmuje zwykle od 45 minut do godziny – wystarczająco, by składniki oddały smak, a wywar nabrał głębi i aromatu.

              Przepis 2. Rosół na kościach

              Od tego, na czym zrobimy rosół, będzie zależał nie tylko jego smak, ale też właściwości. Przygotowanie rosołu na kościach krok po kroku przypomina poprzedni przepis. Różnica jest taka, że używamy przede wszystkim kości i gotujemy je dużo dłużej. Na wolnym ogniu może to potrwać nawet 3 godziny. Dlaczego jednak warto? Bo ma głębszy smak i zawiera dużo kolagenu. Przyda się to szczególnie osobom, które cierpią na problemy wynikające z niedoboru tego składnika.

              Jak zrobić rosół na kościach? Najlepiej dobrać kości cielęce lub drobiowe. Wołowe dają dobry smak, ale trudno dostać naprawdę zdrowe. Do zupy przejdzie to, co jest w kościach, więc powinniśmy uważać, jakich użyjemy.

              Po ugotowaniu kości (2-3 godziny) dodać warzywa i gotować jeszcze na niewielkim ogniu około 40 minut do godziny. Najlepiej solić na kilka minut przed zakończeniem gotowania. Dla uzyskania naprawdę dobrego rosołu warto użyć na koniec zielonej pietruszki.

              Rosół z makaronem i warzywami
              Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2–3 godziny, aż bulion nabierze intensywnego smaku, a na koniec przecedź rosół fot. FomaA

              Przepis 3. Rosół wegetariański

              W tym przepisie podchodzimy do sprawy mniej ortodoksyjnie. Przechodząc na dietę bezmięsną, nie trzeba rezygnować z domowego przysmaku. Stosując ten przepis, możecie zadziwić domowników i gości smacznym rosołem bez użycia mięsa. Jego zaletą jest to, że gotuje się go łatwiej dzięki warzywnym składnikom. Oto jak go zrobić krok po kroku:

              Do składników warzywnych z pierwszego przepisu dodaj jeszcze kawałek imbiru, kilka suszonych grzybów, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju oraz 2 łyżki sosu sojowego. Grzyby i sos sojowy nadadzą bardziej „białkowego” smaku. Olej zastąpi tłuszcz z mięsa. Dla uzyskania konkretnego, smacznego wywaru warto cebulę i czosnek podprażyć z przyprawami w niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać warzywa i grzybki, zalać wodą. Gotować do 1-2 godziny, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać natkę pietruszki, sos sojowy i 4 łyżki oleju.

              Sprawdź także: Oparzenie wrzątkiem i co dalej? Nie panikuj i wypróbuj te sposoby!

              Jaki makaron do rosołu wybrać?

              Najczęściej serwowanym dodatkiem do rosołu jest oczywiście makaron. Skoro wiemy już, jak przygotować klarowny wywar i ugotować aromatyczny rosół, warto poświęcić chwilę, by dobrać do niego odpowiedni makaron. Najlepszy efekt daje makaron domowej roboty, przygotowany z mąki pszennej, jajek, odrobiny wody i soli. Kluczowa jest konsystencja ciasta – powinno być elastyczne, ale zwarte, by po ugotowaniu makaron był sprężysty i smaczny.

              Alternatywą dla domowej wersji jest gotowy makaron typu „domowy”, dostępny w większości sklepów – często produkowany z dodatkiem jaj, o podobnej strukturze.

              Makaron do rosołu zawsze gotujemy osobno – nigdy bezpośrednio w zupie, aby nie zmętnić bulionu. Istnieją dwie popularne metody podania: można zalać świeżo ugotowany, gorący makaron gorącym rosołem albo, odwrotnie, dodać gorący rosół do lekko przestudzonego makaronu. Obie wersje mają swoich zwolenników – wszystko zależy od osobistych preferencji.

              Na zakończenie warto wspomnieć o rosole z lanymi kluskami. Do ich przygotowania wystarczą dwa jajka, około 3 łyżki zimnej wody i pół szklanki mąki. Składniki mieszamy mikserem, a powstałą masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującego się rosołu na 1–2 minuty przed końcem gotowania. To szybki i smaczny sposób na urozmaicenie klasycznej zupy.

              Sprawdź także: To jeden z najczęściej wybieranych zabiegów kosmetycznych. Czego się można po nim spodziewać?


              Lifehacks.pl
              • Grupa KB.pl - informacje
              • Kontakt
              • Reklama
              Mapa strony
              • Aktualności
              • Artykuły
              • Tagi
              • Autorzy
              Inne serwisy Grupy KB.pl
              • KB.pl
              • Fajny Ogród
              • Fajny Zwierzak
              • Ania radzi
              • Kroniki Dziejów
              • Fajne Gotowanie
              • Spokojnie o ciąży
              Informacje prawne
              • Regulamin
              • Polityka prywatnosci i cookies
              • Regulamin DSA
              • Zaufani partnerzy
              © -2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.