Czyszczenie płyty indukcyjnej krok po kroku - domowe sposoby i środki
Jeśli masz płytę indukcyjną, wiesz, że regularne czyszczenie po każdym gotowaniu to podstawa. Wilgotna ściereczka często wystarcza, ale przy większych zabrudzeniach konieczne mogą być skuteczniejsze środki. Jak prawidłowo zadbać o czystość płyty indukcyjnej? Sprawdź, jak to zrobić!
Czym wyczyścić płytę indukcyjną?
Dobra wiadomość jest taka, że zarówno płyta indukcyjna, jak i płyta ceramiczna są bardzo proste do utrzymania ich w czystości. Dlatego też warto dbać o ich nienaganną powierzchnię, ponieważ to właśnie płyta nadaje całej kuchni swego rodzaju „uroku”. Najważniejszą zasadą jest używanie do czyszczenia samych miękkich akcesoriów – może być to więc delikatna gąbka bądź ścierka z mikrofibry. Używa się ich po to, aby nie uszkodzić delikatnej powierzchni płyty – cóż, porysowana płyta indukcyjna nie wygląda dobrze! Warto więc wyposażyć się w miękkie ściereczki, które nie dość, że nie uszkodzą kuchenki, to świetnie wchłoną wilgoć.
Staraj się wystrzegać papierowych ręczników przy polerowaniu indukcji – jeżeli jednak już chcesz, wybieraj wyłącznie miękkie produkty. Im mniej szorstka powierzchnia ręczniczka papierowego, tym lepiej!
Jak czyścić płytę indukcyjną, by jej nie uszkodzić?
Warto zaznaczyć, że aby uniknąć problemów z czyszczeniem płyty indukcyjnej, najlepiej im zapobiegać! Zarówno płyta ceramiczna, jak i indukcyjna wymagają odpowiedniego dostosowania mocy grzania – to pozwoli uniknąć np. kipienia podczas gotowania. Oczywiście, nie zawsze da się tego uniknąć. Na szczęście płyta indukcyjna szybko stygnie po wyłączeniu, co umożliwia niemal natychmiastowe usunięcie rozlanej cieczy.
Jeśli podczas gotowania coś się wyleje lub spadnie na płytę, warto jak najszybciej wyłączyć urządzenie. Unikniesz wtedy zaschnięcia zabrudzenia, a tym samym ryzyka zarysowania płyty. Jak prawidłowo czyścić płytę indukcyjną w takich sytuacjach? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Płyta indukcyjna czy gazowa - sprawdzamy, na które rozwiązanie warto się zdecydować
Czyszczenie płyty indukcyjnej octem
Usunięcie przypalonego tłuszczu za pomocą octu to jedna z lepszych domowych metod. Na początku należy przemyć płytę za pomocą miękkiej szmatki nasączonej płynem do naczyń bądź mydłem. Następnie, trzeba usunąć pozostałości tego środka – wszystko po to, by nie zostawić smug! Oczywiście, najkorzystniej będzie wypolerować powierzchnię płyty.
Jeżeli przypalenie jest dość mocne, najlepiej jest je… rozpuścić. W tym celu połóż na zabrudzeniu gąbkę zanurzoną w roztworze octu z wodą i potrzymaj ją tak przez kilka minut. Następnie, usuń całość przy pomocy miękkiej gąbki i powtarzaj tę czynność do momentu, aż zabrudzenie całkiem nie zniknie. Pamiętaj jednak, żeby nie szorować powierzchni na siłę – możesz poważnie uszkodzić urządzenie, a porysowana płyta indukcyjna straci swój elegancki wygląd. Gąbka nie może doczyścić przypalenia? Usunięcie przypalonego tłuszczu może zwalczy… skrobaczka! Nie myśl jednak, że zamiast niej możesz użyć noża czy innego narzędzia o ostrym zakończeniu – nie obejdzie się wówczas bez porysowania płyty. Na samym końcu przemyj indukcję wodą i wypoleruj ją do sucha. Pamiętaj, żeby zawsze czekać aż płyta ostygnie! Wówczas szybciej uporasz się z zabrudzeniami.
Skrobaczka do płyt kuchennych
Jeżeli przypalenie jest bardzo silne, z pomocą przyjdzie specjalny skrobak! Swoim wyglądem przypomina on nieco szpachelkę. Producenci bardzo często dołączają ten „wynalazek” do płyt grzewczych, jednak bez problemu kupisz go również w sklepie ze sprzętem AGD.
Zanim zaczniesz zeskrobywać przypalenia, poczekaj na wystygnięcie płyty. Następnie usuń resztki jedzenia miękką ściereczką i przemyj powierzchnię po użyciu skrobaka. Uważaj, żeby obchodzić się ze skrobaczką niezwykle delikatnie – tak, by nie uszkodzić nią powierzchni płyty. Oczywiście, skrobak to nie tylko delikatność w posługiwaniu się nim – trzeba być również bardzo dokładnym! Nie można więc pomijać żadnych resztek i koniecznie pamiętać o przemyciu płyty po zakończonej pracy.
Warto pamiętać również o tym, że najlepszy kąt do zeskrobywania przypaleń to 45 stopni. Staraj się nie włączać indukcji, zanim nie usuniesz z niej wszystkich resztek jedzenia!
Dbaj o płytę ceramiczną i indukcyjną na co dzień
Sprawa jest prosta – jeżeli nie zadbasz o pielęgnację płyty, jej wydajność znacznie… spadnie. Wpływ na jej pracę mają bowiem nawet pozornie niewielkie zabrudzenia, które powodują nierówności. One z kolei wywołują złą przenikalność ciepła, więc wydajność gotowania znacznie spada. Zatem, im gładsza i równiejsza będzie powierzchnia płyty, tym bardziej efektywne będzie przyrządzanie na niej posiłków. Powierzchnia styku płyty oraz naczynia jest w przypadku kuchenek indukcyjnych kluczową sprawą! Jest to bowiem jedyne, bezpośrednie połączenie garnków z indukcją, powodujące rozprowadzanie po nich ciepła i wpływ na prędkość przygotowania posiłku.
Dlatego staraj się regularnie dbać o powierzchnię indukcji, przecierając ją po każdym użyciu! To znacznie zmniejszy ilość uporczywych zabrudzeń i oszczędzi czasochłonnego czyszczenia płyty w przyszłości.
Sprawdź także: Jak podłączyć płytę indukcyjną? Poradnik krok po kroku