Jak wyczyścić przypaloną patelnię - najlepsze sposoby na usunięcie spalenizny
Chwila nieuwagi w kuchni może skończyć się przypalonym jedzeniem przywartym do dna patelni. Choć przypalone resztki można usunąć gąbką, często pozostają ślady trudne do doczyszczenia podczas zwykłego mycia. Odkryj skuteczne metody na mycie przypalonej patelni, aby znów lśniła jak nowa.
Jak wyczyścić przypaloną patelnię ceramiczną?
Przypalone resztki na ceramicznej powłoce są najtrudniejsze do wyczyszczenia. Im szybciej zabierzesz się do czyszczenia, tym lepiej. Przypalony garnek lub patelnia ceramiczna powinny zostać zalane ciepłą wodą. Najlepiej zostawić je na trzy godziny, by resztki dobrze odmiękły.
Potem możesz spróbować usunąć zabrudzenia sodą oczyszczoną. Wystarczy, że wsypiesz trzy łyżeczki sody i zalejesz gorącą wodą. Postaw na gazie i gotuj przez około 15 minut. Podgrzewanie w połączeniu z sodą oczyszczoną sprawia, że spalona patelnia ceramiczna zacznie wyglądać jak nowa. Następnie umyj patelnię miękką, delikatną gąbką z płynem do mycia naczyń. Potem dokładnie wytrzyj ją do sucha. W przeciwnym razie na ceramicznej powierzchni zacznie odkładać się kamień, który zmniejszy nieprzywieralność powłoki i przypalone resztki będą się bardziej przyklejać w przyszłości.
Czyszczenie przypalonego teflonu
Jak wyczyścić przypaloną patelnię teflonową? Używaj delikatnych środków, aby nie uszkodzić powierzchni. Na mniejsze zabrudzenia doskonale sprawdzi się mieszanka płynu do mycia naczyń i soli. Wlej wodę z rozpuszczoną solą do patelni i pozostaw na około 12 godzin. Jeśli zabrudzenia nadal będą uporczywe, zagotuj wodę przez 10 minut. Po lekkim przestudzeniu dodaj płynu do mycia naczyń i delikatnie przetrzyj przypalenia gąbką. Ten sam sposób sprawdza się również na przypalone garnki.
Patelnia teflonowa, na której są większe zabrudzenia, może zostać wyszorowana także niezawodnym, ekologicznym sposobem – ocet z sodą oczyszczoną. Najpierw należy przypalone miejsce pokryć sodą, później zalać octem z gorącą wodą tak, by cała plama znajdowała się pod powierzchnią. Soda z octem stworzą reakcję chemiczną – roztwór zacznie się pienić i uwalniać aktywne substancje czyszczące. Po kilku minutach możesz wylać płyn i umyć delikatnie patelnię gąbką. To powinno wystarczyć, by usunąć wszystkie przypalone resztki, także zacieki tłuszczu.
Sprawdź także: Czym i jak umyć piekarnik? Najlepsze sprawdzone sposoby
Środki do czyszczenia przypalonej patelni
Możesz także zdecydować się na któryś z chemicznych preparatów do czyszczenia przypalonej patelni. Tego rodzaju środki świetnie sprawdzają się także do mycia kuchenki lub garnka. Niestety takie środki mogą być bardzo żrące, dlatego używając ich należy zachować szczególną ostrożność i chronić przed nimi skórę.
Po zastosowaniu wszelkich środków, również tych domowych, dokładnie umyj patelnię i starannie ją wypłucz. Zapobiegnie to przedostawaniu się chemikaliów do jedzenia. Ponadto, płyn do mycia naczyń skutecznie usuwa tłuszcz, co sprawia, że czyszczenie staje się bardziej efektywne.
Jak uniknąć przypalania patelni?
Kiedy zauważysz, że na powierzchni patelni pojawiają się przypalone resztki, pierwszym odruchem jest usunięcie ich łopatką lub drucianą gąbką. Jest to jednak największy błąd. Zarysowana warstwa teflonu to najlepszy sposób na wyposażenie jedzenia w rakotwórcze cząsteczki. Porysowanie innej powierzchni może sprawić, że potrawy będą się szybciej przypalały i przywierały do patelni.
Unikaj także używania płynów przeznaczonych do mycia piekarnika. Powłoka wewnątrz niego jest pokryta emalią, która nie poddaje się kwasom znajdującym się w tych środkach. Patelnia natomiast jest wrażliwa na jego działanie, jej wierzchnia warstwa może ulec zniszczeniu. Nie używaj środków zawierających amoniak. Patelnie raczej także niezbyt często powinny trafiać do zmywarki. Dzięki temu będą o wiele bardziej trwałe.
Sprawdź także: Porady i sposoby: jak wyczyścić toster, opiekacz czy gofrownicę