Porady i sprawdzone sposoby: jak wyczyścić przypalony piekarnik?
Czyszczenie piekarnika bywa wyjątkowo trudne, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z uporczywymi plamami z tłuszczu. Czasem wydaje się, że przypalony piekarnik już nigdy nie odzyska swojego pierwotnego wyglądu. Jednak stosowanie mocnych środków chemicznych nie zawsze przynosi szybkie efekty. Przedstawiamy, jak skutecznie i profesjonalnie wyczyścić piekarnik oraz jakie domowe metody sprawdzają się najlepiej. Odkryj, czym czyścić piekarnik, aby znów lśnił jak nowy.
Czym wyczyścić przypalony piekarnik?
Przypalony piekarnik jest bardzo trudny do wyczyszczenia. Zwęglone resztki jedzenia, a co gorsza – smugi zaschniętego tłuszczu, bardzo trudno się usuwają. Dlatego należy sięgnąć po preparaty, które dadzą sobie z tym radę. Najlepszym sposobem jest czyszczenie piekarnika sodą oczyszczoną. Drobny proszek sprawdza się w usuwaniu największych zabrudzeń nawet w łazience, więc wspaniale sprawdzi się w kuchni. Domowe sposoby najczęściej bazują właśnie na sodzie oczyszczonej.
Jak wyszorować piekarnik sodą oczyszczoną? Na to jeszcze bardzo wiele przepisów. Jeśli piekarnik jest tylko lekko brudny i nie ma na nim dużych plam z tłuszczu, możesz po prostu zwilżyć ścianki piekarnika i zasypać je sodą oczyszczoną. Pozostaw ją na noc – składnik uaktywni się i zacznie rozpuszczać zabrudzenia. Rano wystarczy przetrzeć piekarnik szmatką.
Jak wyczyścić piekarnik przy użyciu sody oczyszczonej?
Jak skutecznie usunąć przypalenia z piekarnika? Soda oczyszczona to świetne rozwiązanie – z jej pomocą stworzysz efektywną pastę, która szybko wyczyści piekarnik. Wystarczy połączyć wodę i sodę oczyszczoną w proporcji 1:1, tworząc gęstą maź. Nałóż ją na zabrudzone powierzchnie, tak aby dobrze przylegała do ścianek piekarnika.
Możesz pozwolić paście działać, czekając, aż soda zacznie rozpuszczać i zmiękczać przypalony tłuszcz oraz resztki jedzenia. W przypadku bardziej uporczywych zabrudzeń lepsze efekty przyniesie delikatne szorowanie. Użyj szorstkiej strony gąbki do naczyń, aby rozprowadzić pastę i usunąć wierzchnią warstwę brudu. Po krótkim szorowaniu wystarczy dokładnie spłukać wszystko letnią wodą.
Skuteczne sposoby na przypalony piekarnik
Tłuste plamy na ściankach i szybce piekarnika są ogromnym problemem. Często nie chcą zejść, czasami pozostają w formie szpecących, brązowawych plam, przez co sprzęt zawsze wygląda na brudny. Czym umyć piekarnik, jeśli największym problemem jest przypalony tłuszcz? W tym wypadku także sprawdzi się papka do czyszczenia piekarnika, ale wzmocniona o dodatkowy składnik.
Wystarczy, że do podanej wcześniej proporcji wlejesz odrobinę płynu do mycia naczyń. Detergent jest delikatny dla skóry i bezpieczny, ale bardzo dobrze wiąże tłuszcz i pomaga go zmyć. Czyszczenie piekarnika będzie łatwiejsze, jeśli najpierw trochę rozmiękczysz plamy. Wystarczy wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą i na kilkanaście minut włączyć piekarnik na maksymalne grzanie. Wytworzona para wodna osiądzie na ściankach, dzięki czemu mycie będzie o wiele łatwiejsze, a plamy z tłuszczu łatwiej zejdą. Ten sam sposób może pomóc ci wyczyścić blachy i ruszty.
Czyszczenie piekarnika octem
Ocet to kolejny składnik, który często jest wykorzystywany w domowych sposobach na sprzątanie. Z jego pomocą dobrze wyczyścić i odkazisz wszystkie zakamarki piekarnika. Bez obaw – jego zapach błyskawicznie się ulotni i na pewno nie przeniesie się na pieczone potrawy.
Mieszaninę sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń możesz wzmocnić octem. Pamiętaj jednakże, żeby powoli wlewać ocet do sody, w przeciwnym razie czeka cię mnóstwo sprzątania – może zajść reakcja chemiczna, w wyniku której mieszanina zacznie pienić się i kipieć. 5 łyżek octu, 4 łyżki sody i 5 kropli płynu do mycia naczyń powinno wystarczyć. Do tego możesz dodać sok z połowy cytryny, który będzie wspaniale odświeżał.
Tak przygotowany preparat będzie się mocno pienił. Nałóż go na największe zabrudzenia i odczekaj przynajmniej godzinę. Powinien rozmiękczyć tłuszcz. To świetny sposób na przypalony piekarnik, stosowany nawet przez profesjonalistów i w naturalnych kuchniach.
Czym wyczyścić piekarnik?
Bardzo przypalony piekarnik można wyszorować innymi preparatami domowej roboty z wykorzystaniem octu. Możesz stworzyć płyn, który będzie aktywnie rozpuszczał tłuszcz i inne zabrudzenia. Potrzebujesz mniej więcej 3 łyżki boraksu, ¼ szklanki octu, 2 szklanki gorącej wody i trochę płynu do mycia naczyń. Zmieszanie tych wszystkich składników na ciepło sprawi, że boraks dobrze się rozpuści.
Uzyskaną mieszaninę przelej do butelki ze spryskiwaczem. Wystarczy, że rozprowadzisz płyn po ściankach i drzwiczkach i zostawisz na godzinę lub dwie. Aby zwiększyć efekt, największe zabrudzenia możesz posypać także sodą oczyszczoną, jednakże nie jest to konieczne. Możesz zebrać specyfik mokrą gąbką lub miękką szmatką.
Sprawdź także: Jak działa piekarnik samoczyszczący i czy takie mycie jest skuteczne?
Preparaty do czyszczenia piekarnika
Jeśli nie przemawiają do ciebie domowe sposoby lub obawiasz się, że nie poradzą sobie z twoim piekarnikiem i nadal zastanawiasz się, czym umyć piekarnik, użyj preparatów, które są wykorzystywane w restauracjach. Działają bardzo intensywnie, ale z reguły są bardziej przebadane i bezpieczniejsze niż standardowe środki chemiczne, dostępne w marketach.
Sięgając po tego rodzaju specyfiki do czyszczenia piekarnika musisz zwrócić uwagę na to, że trzeba bardzo dokładnie spłukać piekarnik letnią, czystą wodą. Żadne drobinki preparatu nie mogą pozostać wewnątrz. Do ich stosowania używaj zawsze rękawiczek, ponieważ mogą być niebezpieczne dla skóry dłoni. W wielu profesjonalnych kuchniach używa się wymienionych wyżej domowych sposobów z wykorzystaniem octu i boraksu, ponieważ są tak samo skuteczne.